La notícia del divendres per a la premsa espanyola no ha estat el fet que s’hagin jugat dos dels partits de quarts de final de l’Eurocopa, sinó el fet que la selecció espanyola de futbol ha guanyat el seu encontre davant Alemanya. El matís és important perquè demostra que els mitjans de comunicació no només informen d’allò que passa, sinó que incideixen en la manera d’explicar allò que passa. El relat per sobre dels fets. La immensa majoria de portades recull el resultat d’aquest partit i ho fa amb un llenguatge de més grandiloqüent a més moderat segons el grau de nacionalisme espanyol que destil·la cada línia editorial, però per buscar el resultat de l’altre partit en molts casos cal rebuscar en la lletra petita, i n’hi ha que ni ho esmenten.

Fem el repàs de més a menys. De més comunió amb el projecte polític espanyol a menys, s’entén, perquè el futbol de seleccions no deixa de ser una clara activitat política i un exemple del ‘poder tou’ del nacionalisme que impregna la cara amable de la geopolítica. ‘ABC’ no defrauda amb fotografia de tarannà heroic i amb un titular que no amaga els seus propis fantasmes: ‘Espanya trenca el malefici i venç l’amfitrió’ i titlla el resultat de “victòria agònica”. Això sí, tot i que aquest diari es distingeix habitualment per les seves portades amb una sola notícia, aquest dissabte reserva els baixos per informar que ‘Vox s’uneix al prorús Orbán per formar grup a Europa’.

abc

Al seu torn, ‘La Razón’ no perd pistonada i, amb la mateixa fotografia resum la victòria espanyola amb un ‘Herois al 119’, en referència al minut en que es va marcar el gol definitiu. També com l’‘ABC’ s’estalvia d’explicar als lectors quin serà el rival en semifinals, mentre que ‘El Mundo’, tot i reservar la part principal de la portada per explicar que ‘Begoña Gómez va citar el rector a la Moncloa i va aconseguir un màster únic’, informa els seus lectors que ‘Una Espanya sense complexos doblega Alemanya’. Això de definir una actitud concreta com “sense complexos” sempre evidencia un cert problema d’autoestima, però vaja. Abaixant una mica el to, 'El País' titula ‘Espanya, a semifinals de l’Eurocopa davant França després d’eliminar Alemanya en un duel èpic’.

larazon
elmundo.750
elpais.750

Aquesta progressió als titulars també s’observa a la premsa catalana, on ‘La Vanguardia’ opta per ‘Espanya, semifinalista després d’un partit d’infart’, a més d’apuntar que ‘Orban desafia Europa i es reuneix amb Putin a Moscou’. Al seu torn, ‘El Periódico’ informa que ‘Espanya vola a Alemanya’, per afegir que ‘Starmer s’enfronta al desafiament de reconstruir l’economia britànica’. L’‘Ara’ relega la informació futbolística a un simple apunt amb foto per dir que ‘Espanya elimina Alemanya a l’últim sospir de la pròrroga’ i dedica la seva portada al nou primer ministre britànic: ‘Starmer: “El Regne Unit necessita un ‘reset’”. Finalment, ‘El Punt Avui’ ignora el futbol i aposta per una entrevista a l’il·lusionista Xevi Sala i Costa: “El Museu de la Màgia és el joc de mans més difícil que he fet”.

lavanguardia.750
elperiodico
ara.750
elpunt avui.750
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!