Nou manifest de la biosfera política de la CUP en suport d'un acord entre l'esquerra anticapitalista i independentista i Junts pel Sí.  En el "Manifest de suport al procés independentista, en el 30è aniversari de la mort de Quim Sànchez", històrics cupaires i prohoms amb ascendència dins la CUP, com ara Carles Castellanos, Montserrat Tarragó, Joan Rocamora, Carles Benítez, Marcel Dalmau o Pep Musté reclamen que se superin els "sectarismes" i s'arribi a un acord entre la formació de l'esquerra independentista i JxSí.

"Demanem que es facin tots els esforços possibles a fi i efecte que es pugui tancar un acord entre Junts pel Sí i la CUP, deixant de banda interessos partidistes o visions patrimonialistes del procés cap a la República Catalana Independent", prega el manifest publicat a Llibertat.Cat, diari de l'esquerra independentista.

"Entenem que la diversitat i la pluralitat que hi ha tant dins la CUP com sobretot dins Junts pel Sí, s'han d’expressar obertament per tal de superar posicions excessivament sectàries, i s’han de convertir en la garantia i el compromís per a l'assoliment d'acords i el seu acompliment, escoltant així el mandat excepcional que ens va donar el poble català en les eleccions del 27 de setembre", afegeixen aquests "grans Reserva" de l'esquerra independentista.

En aquest sentit, els 25 històrics que signen el documents emplacen "a trobar una unitat d’acció cap a la independència respectant la representació electoral, però també respectant les legítimes diferències dels projectes socials que cadascú representa, cercant un equilibri que no resti, i més quan l’adhesió entusiasta de les classes populars és imprescindible i ha de créixer".

"Cansament" i "Botiguers"

El manifest també emfatitza el "cansament" i la "preocupació" de molts sectors per la deriva del procés post 27S.  I recomana "És hora de la política i de la construcció i la defensa d’un Estat, i no d’actituds de poca volada pròpies d’una mentalitat de botiguers".

Polítiques Socials i "Moment històric"

Els signants alerten del perill de deixar passar una responsabilitat com l'actual. "Des del convenciment del fet que ens trobem davant d'un moment històric que no podem deixar passar de llarg; I conscients de la situació d'emergència social en què es troben sectors importants del nostre poble, situació que reclama instruments polítics eficients i recursos que no poden esperar".

Res de terceres vies ni eleccions

Sobre la possibilitat de les eleccions al març, els activistes són contundents: "Com es pot pensar que unes eleccions al març poden suposar un gir a l'esquerra?. I es responen amb un avís a navegants: "Aquesta falsa sortida seria oferir en safata l'excusa a aquells que no tenen cap interès en un procés cap a la independència, sense voluntat negociadora i que senzillament estan esperant tan sols poder continuar com fins ara, administrar les autonomies i encetar un enèsim viatge cap a les terceres vies mortes o referèndums de poc recorregut (una mena de “hàmster” de cicle llarg, deixant-nos novament als anys vuitanta)".