Crit d'alerta de Greenpeace. L'ONG mediambientalista ha situat Catalunya entre la desena de comunitats autònomes que tenen plans climàtics menys ambiciosos que l'estatal. Segons un estudi propi, 15 de les 17 comunitats autònomes tenen plans climàtics que no evitarien un escalfament superior a 1,5 graus, entre les quals hi ha Catalunya, i 10 d'aquestes tenen un objectiu menys ambiciós que el proposat pel govern espanyol. Només Astúries i Navarra tenen un objectiu de reducció d'emissions en la línia de l'Acord de París. De fet, Castella i Lleó, La Rioja i Extremadura, planegen que les seves emissions el 2030 estiguin per sobre de les de 1990. L'entitat critica que precisament aquest manca d'ambició en algunes comunitats i en ministeris clau situen Espanya "a la cua" de reducció d'emissions a la Unió Europea.

Entre els ministeris que han d'actuar de manera més decidida situa el de Transports, Habitatge i Agricultura i Pesca. "No només el de Transició Ecològica", ha afirmat el responsable de la campana contra el canvi climàtic de Greenpeace, Pedro Zorrilla. El treball de l'organització mostra que les principals deficiències de la planificació de l'acció climàtica, els objectius que s'han de fixar i fa sis propostes concretes per reduir les emissions en el curt termini. L'objectiu global ha de ser no superar l'escalfament d'1,5 graus. A més, ha afirmat que tres de les quatre comunitats amb major proporció de gasos hivernacle —Andalusia, Catalunya i Madrid— tenen objectius menys ambiciosos que els fixats pel govern central. Davant d'això, l'organització ecologista els ha demanat millorar la seva planificació i acció climàtica perquè "tenen objectius molt poc ambiciosos".

En la comparació entre comunitats dels objectius de reducció d'emissions per al 2030 respecte del 1990 s'evidencia que "hi ha molts deures per davant i han de ser més ambicioses en els seus objectius i plans". De les 17 comunitats, 15 no arriben a la reducció del 55% de les emissions respecte al 1990 i tampoc a evitar un escalfament major als 1,5 graus. De fet, la majoria (10) tenen un objectiu menys ambiciós que la proposta del govern espanyol, que és de reduir un 32% aquestes emissions. Greenpeace ha posat sobre la taula que fins i tot hi ha algunes que plantegen un increment: del 46% a La Rioja i del 53% a Extremadura, mentre que Castella i Lleó no es fixa objectiu.

Sis mesures

Davant d'aquesta situació, Greenpeace ha plantejat sis mesures que permetrien incrementar l'objectiu de reducció d'emissions. La primera és un abonament únic de transport per a tot el territori espanyol per afavorir que sigui més assequible i accessible; en segon lloc, un calendari de tancament de les centrals de cicle combinat de gas; i en tercer lloc, la declaració d'interès públic de les comunitats energètiques renovables promogudes pels ajuntaments per afavorir que tots els municipis tinguin com a mínim d'una d'aquestes comunitats. Les altres tres propostes són ajuts per a les explotacions ramaderes contaminants per reduir la densitat d'animals o el cessament voluntari de les activitats; la creació d'un moneder virtual per assumir la rehabilitació energètica d'edificis; i establir un impost verd sobre el combustible fòssil.

L'organització també crida el govern espanyol a augmentar l'objectiu de reducció d'emissions al 55% el 2030 respecte al 1990, "lluny" del 32% proposat. La Moncloa ha de presentar a la Comissió Europea el pla nacional d'energia i clima abans del 30 de juny i l'organització li ha demanat que faci aquests canvis en base a la realitat actual.