La catalanofòbia està present a l'ordre del dia de molts catalans, sobretot d'aquells que viuen en zones com el País Valencià o les illes Balears. Aquest és el cas de Damià V. que va tenir problemes per ser atès en un centre mèdic de Mallorca pel simple fet de parlar català.
Segons ha recollit el diari digital DBalears, en Damià es va fer uns talls el passat 24 d'agost i va haver d'anar al metge del seu poble, Campos, perquè li curessin aquestes ferides de la mà.
En arribar, va tenir problemes amb una infermera perquè ell li va descriure les seves ferides fent servir el català. El citat digital explica que la treballadora li va demanar què li havia passat i ell va respondre "M'he tallat amb un tassó". La infermera li va dir que no l'entenia i ell li va repetir el mateix: "M'he tallat amb un tassó".
En veure que no s'entenien, la treballadora li va dir al ferit: "Doncs necessitarà algú que li faci de traductor". Poc després, la infermera va accedir a netejar les ferides i li va comunicar al pacient que "ara vindrà el doctor, que és estranger com jo però entén alguna cosa en mallorquí, potser així ens podrem entendre". Amb el metge tampoc hi va haver sort, ja que quan en Damià li va dir que s'havia tallat amb un "tassó", el doctor li va preguntar si això era un "ganivet".
Damià V. va rebre la cura, "ben feta", segons indica, i va presentar una sol·licitud d'actuació davant l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics. L'afectat considera que és "una humiliació que et diguin al teu poble que tu has de menester un traductor quan estàs parlant la teva llengua".
"Són els que no ens entenen els que en tot cas necessiten un traductor, o han d'esforçar-se a entendre'ns i no pretendre que girem la llengua. Per tant, l'actitud d'aquesta infermera o auxiliar és totalment reprovable", va declarar el ferit a DBalears.
En la mateixa línia, va afegir que "l'actitud d'aquesta treballadora és incompatible amb el decret 8/2018 de 23 de març que regula la capacitació lingüística del personal estatutari de l'IB-Salut i les disposicions que dicten que per treballar a l'IB-Salut s'ha d'haver acreditat un nivell de català B1 (metges i infermers) o A2 (auxiliars d'infermeria i zeladors)".
Artistes catalanòfobs
Precisament fa una setmana, la reputada parella d'artistes Sean Scully i Liliane Tomasko van abandonar Barcelona perquè estan cansats de sentir a parlar català. Així ho van anunciar en un reportatge del diari britànic Financial Times, que recull que la decisió dels pintors va ser "impulsada pel creixement del nacionalisme a la ciutat que havien estimat".
Estimaven la ciutat, però no estimaven la llengua. A la capital catalana, "anaves a reunions i parlaven completament en català, com dient fes-te fotre", deia Scully. "Hi havia massa d'això (catalanisme), ho va fer impossible", va afegir Tomasko. Finalment, no van poder "aguantar a Barcelona per aquesta merda".