Un grup d'una dotzena d'eurodiputats, entre els quals hi ha sis espanyols en qualitat d'acompanyants, aterra a Catalunya aquest dilluns per analitzar el model d'immersió lingüística en català a l'escola catalana. El Partit Popular, Vox i Ciutadans van tramitar la missió al Comitè de Peticions del Parlament Europeu com a demanada de l'entitat espanyolista Asociación por una Escuela Bilingüe (AEB). Això ha provocat les crítiques dels grups socialdemòcrates, dels verds, de l'esquerra unitària i de Junts per Catalunya al Parlament Europeu. Concretament, han denunciat en més d'una ocasió la presidenta de Peticions, Dolors Montserrat, per fer "ús partidista" del comitè, sobretot en aquelles qüestions que estan relacionades amb el català o la situació interna a l'estat espanyol. De fet, fa tres anys, diversos eurodiputats van enviar una carta a l'aleshores president de la cambra, David Sassoli, per denunciar aquesta situació.
Qui són els eurodiputats?
El grup de 12 membres que aterra aquest dilluns a Catalunya està format només per sis membres del Comitè de Peticions. De fet, la majoria són de dreta (liderats pel PP), d'extrema dreta (liderats per Vox) i del grup liberal (encapçalats per Ciutadans). Precisament, la resta de grups han boicotejat aquesta missió i no han enviat membres de manera oficial, sinó que ho fan en format "acompanyant". Els sis membres que pertanyen al Comitè són: l'alemany Peter Jahr, el francès Laurence Saillet (tots dos del Partit Popular Europeu), la liberal estoniana Yana Toom, el conservador polonès Kosma Zlotowski, la italiana d'ultradreta Gianna Gancia i la també italiana Maria Angela Danzi, no adscrita a cap grup parlamentari i del Movimento 5 Estelle. Els acompanyen Dolors Montserrat, Rosa Estarás (del PP espanyol), Jorge Buxadé (Vox), Cristina Maestre (PSOE) i Diana Riba (ERC).
La ruta dels eurodiputats a Catalunya
Aquest mateix dilluns hi ha previst que els eurodiputats es reuneixin amb membres de l'AEB (contraris a la immersió), el sindicat majoritari de professors USTEC-STEs (favorables a la immersió) i amb tres famílies que van demanar augmentar les hores lectives de castellà per als seus fills. El dimarts s'entrevistaran amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, i amb el de la Sala del Contenciós, Javier Aguayo i també visitaran un centre d'educació especial del Prat de Llobregat i un institut on s'aplica el 25% d'immersió en castellà per ordre judicial.
El mateix dimarts es reuniran amb membres de la fundació educativa Jaume Bofill, defensora de la immersió lingüística, i amb representants l'entitat Docents Lliures, que defensa el bilingüisme en l'educació de Catalunya. Està previst que el mateix dia es reuneixin amb la consellera d'Educació, Anna Simó; el president del Consell Escolar de Catalunya, Jesús Vinyes; el president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, Carles Vega, i amb la directora de l'Alta Inspecció d'Educació, Josefina Beltrán.
Acabaran la visita el dimecres amb una entrevista amb la síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salines, i el mateix dia oferiran una trobada amb la premsa per a informar sobre la missió. Després de la visita, els europarlamentaris publicaran un informe que podrà contenir recomanacions, però que no són vinculants perquè la Unió Europea no té competències per a intervenir en aquesta matèria.
Pressió de Plataforma per la Llengua
Mentrestant, Plataforma per la Llengua pressiona la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per denunciar el "biaix polític" de la missió dels eurodiputats que avaluaran la immersió lingüística a Catalunya. L'entitat apunta que la missió suposa un "malbaratament de fons públics" i que l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat està abusant de la seva posició com a presidenta de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu (PETI) per fer-ne un ús partidista amb l'objectiu d'"atacar els catalanoparlants".