El ple del Parlament Europeu de la setmana vinent haurà de pronunciar-se sobre l'informe de l'aixecament de la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i els grups van prenent posicions. Aquest matí ha estat el grup dels Verds / Aliança Lliure Europea qui ha aprovat votar en contra del suplicatori.

El grup dels Verds/ALE compta entre els seus membres els dos eurodiputats d'ERC, Diana Riba i Jordi Solé. També hi van intentar incorporar-s'hi Puigdemont i Comín quan van prendre possessió de l'escó, però davant les reticències internes van acabar retirant la petició. Aquest grup disposa de 73 dels 705 diputats de l'Eurocambra i la decisió de votar en contra del suplicatori ha estat adoptada per unanimitat.

El suplicatori ha estat debatut pels membres del grup abans d'acordar el vot en contra. S'han registrat diferents intervencions sobre el tema, segons fonts dels Verds consultades per ElNacional, que han avalat la decisió.

Els Verds i l'Esquerra Unitària

De fet, l'eurodiputat dels Verds Sergey Lagodinsky ja va deixar clar la setmana passada quan es va votar el suplicatori en el marc del Comitè d'Afers Jurídics el seu vot en contra argumentant que el processament dels polítics independentistes està polititzat i és desproporcionat.

El vot dels Verds s'afegeix al suport als polítics independentistes expressat per Manon Aubry de l'Esquerra Unitària Europea, que el mateix dia en què es va aprovar el suplicatori a la Comissió d'Afers Jurídics va anunciar que els diputats del seu grup hi votarien en contra al ple.

Aubry va expressar el rebuig al suplicatori a les xarxes advertint que era "un greu precedent" i una "paròdia democràtica" perquè l'Eurocambra "proposa lliurar els seus diputats a la persecució política d'un estat membre".

La votació del suplicatori al Comitè d'Afers Jurídics va prosperar gràcies al suport de 15 dels 25 membres del comitè mentre que vuit van votar en contra i dos s'hi van abstenir. La suma de 15 vots fa evident les dificultat que està representant per a l'Estat espanyol impulsar el suplicatori: Només el grup del PPE, el grup socialista i el grup Renew -dels qual forma part Cs- compten amb 16 representants al comitè, dels quals 5 són espanyols. A més, el grup de Conservadors i Reformistes, del qual forma part Vox, té dos representants en aquest comitè, un dels quals l'eurodiputat búlgar ultra que va fer l'informe a favor d'acceptar el suplicatori, Angel Dzhambazki. 

D'altra banda, a les irregularitats denunciades per Junts durant el procedimet de debat del suplicatori s'hi ha afegit el greu error que incloïa el suplicatori de Ponsatí en què se li atribuïa un delicte de malversació de cabals públics, del qual no l'acusa la justícia espanyola. L'Eurocambra va haver de fer pública una errata. Però, Ponsatí va denunciar la situació davant del president del Parlament, David Sassoli, i va advertir que amb aquesta correcció no era suficient.

La manca de rigor en un procediment tan delicat ha provocat preocupació a l'Eurocambra fins al punt de posar en qüestió l'aprovació de l'informe

Tots els informes de suplicatoris que s'han aprovat en comissió des del 2014, més d'una cinquantena, han estat ratificats posteriorment, sense excepció, al ple del Parlament.

 

A la imatge principal, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, al ple del Parlament Europeu / ACN