La Guàrdia Civil ha conclòs que el Barça no va pagar a José María Enríquez Negreira per assessorament d'àrbitres, segons l'informe entregat al jutge de Barcelona Joaquín Aguirre —al qual han tingut accés aquest dilluns mitjans com El Periódico—. Concretament, l'Institut Armat ha sostingut que "no ha quedat acreditat" que els 7,5 milions d'euros pagats entre el 2001 i el 20118 pel FC Barcelona a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) i al seu fill Javier Enríquez Romero "tinguessin com a finalitat la realització d'uns suposats assessoraments en material arbitral".

En aquesta línia, els agents revelen que la parella sentimental de Negreira va tenir uns ingressos entre el 1992 i el 2023 de tres milions d'euros que "aparentment són injustificats per les rendes i rendiments del treball i del capital immobiliari". Entre les persones interrogades hi ha l'exentrenador del Barça Ernesto Valverde.

Irregularitats detectades per la Guàrdia Civil

Per als investigadors, un dels indicis "més determinants" no és un altre que "pot resultar anòmal i incongruent" que el Barça pagués a Negreira "per garantir que les decisions d'aquests estaments (el CTA) fossin neutrals". Així, han concretat que "prenent com a premissa i axioma la neutralitat" del comitè, "no quedaria justificada una transacció econòmica amb origen en un club que formés part de la competició esportiva per precisament garantir l'esmentada neutralitat".

Una altra "aparent irregularitat" és que "una part dels ingressos rebuts en els comptes bancaris" de les societats controlades per la família Negreira "eren extrets en efectiu mitjançant xecs al portador" —desconeixent, de moment, la destinació final d'aquests fons—. L'informe de la Guàrdia Civil subratlla que "no consta contracte subscrit" entre el FC Barcelona amb l'exvicepresident del CTA o el seu fill, ni amb cap de les seves societats. Els agents han considerat que tampoc s'ha acreditat la destinació final dels suposats informes arbitrals confeccionats per aquest últim entre el 2014 i el 2018, no "constant la utilització dels mateixos per part de cap departament del club, inclòs el cos tècnic".

2018, la fi dels pagaments

En aquest sentit, Valverde va declarar que "tenia coneixement" de l'existència dels informes, però que "no recordava que se li oferissin o els posessin a la seva disposició i que, en tot cas, no li farien falta, ja que, com a professional, coneix els àrbitres" i no els necessita per preparar els partits. Un treballador del club també va precisar que "normalment" ell tan sols els llegia i els guardava.

Els investigadors han constatat que "els mecanismes interns" del FC Barcelona "no van detectar les irregularitats en els pagaments" a Negreira i el seu fill, alhora que han remarcat que els "sembla rellevant" que aquests desemborsaments van aturar el 2018 —quan Negreira fou destituït com a vicepresident del CTA—. "Tampoc se sap, ni s'ha aportat a la causa, justificació o raó suficient en el que consistia l'assessorament prestat per Negreira", ha incidit la Guàrdia Civil, que ha destacat que l'exdirigent arbitral "exercia funcions rellevants" en el si de "l'organisme arbitral, com, per exemple, la puntuació dels col·legiats".

El burofax de Negreira a Bartomeu

Els agents també han considerat "important" el burofax que Negreira va enviar a l'aleshores president del Barça, Josep Maria Bartomeu, el 5 de febrer del 2019, on advertia que si no arribaven a un "acord just" es veuria "obligat" a donar publicitat "a totes les irregularitats que hauria conegut i viscut de primera mà" dins del club. Segons les investigacions, un amic personal de l'exvicepresident del CTA va arribar a cobrar xecs d'import no superior a 3.000 euros per encàrrec de l'exdirigent arbitral, "a qui li entregava l'import íntegre". L'informe també detalla que "la influència de Negreira" en el comitè "es veia reflectida" també en la figura del seu fill, "qui va passar a integrar-se a l'staff" de l'organisme. Alguns testimonis han afirmat que "tots sabien que era fill de Negreira i que estava endollat".

Segons la Guàrdia Civil, aquest imputat va estar durant diversos anys adscrit al CTA, circumstància que va aprofitar per incrementar la seva cartera de clients amb membres del col·lectiu arbitral. El seu pare no només "mantenia negocis" amb el Barça, sinó que també va prestar servei a altres entitats i la Federació Catalana de Futbol (FCF), cosa que evidencia que "era una persona de rellevància en el món de l'arbitratge, i que es respectava o valorava el seu coneixement en la seva matèria, sent una persona influent no només a nivell regional, sinó que exercia la seva influència a nivell nacional".

 

Hem conegut l'escrit de la Guàrdia Civil el mateix dia que Aguirre ha informat que manté hàbil el mes d'agost per a la instrucció del cas Negreira, que investiga els pagaments del FC Barcelona a l'àrbitre José María Enríquez Negreira. En una providència d'aquest dilluns, el jutge ha recordat que agost és hàbil "als efectes de la presentació d'escrit de sol·licitud de pròrroga de la instrucció o de la negativa de la mateixa" i que abans de finalitzar el mes resoldrà aquestes qüestions. És a dir, que les parts podran presentar durant aquest mes els escrits que considerin pertinents, tenint en compte que la pròrroga de sis mesos de la instrucció acaba l'1 de setembre i que la setmana vinent es preveu que la Guàrdia Civil presenti el seu informe. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!