Operació anticorrupció a Girona per un suposat cas de corrupció del 3% durant l'alcaldia de Carles Puigdemont. Un jutjat de Girona i el fiscal anticorrupció José Grinda investiguen presumptes irregularitats a l'empresa Agissa, que gestiona l'abastiment d'aigua de Girona, Sarrià de Ter i Salt.
Operació anticorrupció a Girona per irregularitats en l'època de Puigdemont .@linformatiu_tve pic.twitter.com/yBNwRFygAf
— Carol Espona (@CarolEspona) 19 de setembre de 2017
L'operació, anomenada operació Aquàrium, l'ha ordenat el jutge número 2 de la localitat, que també ha citat a declarar diversos regidors que podrien tenir relació amb les empreses investigades. El jutjat vol saber si es van derivar 15 milions d'euros a l'empresa mixta Agissa. A la ciutat s'hi estan fent 15 escorcolls simultanis, un d'ells a l'Ajuntament.
L'origen d'aquesta operació es troba en el cas 3%, que investiga el finançament il·legal de Convergència i Unió. Els agents del cos policial haurien entrat a l'empresa municipal de l'aigua, de capital mixt, Agissa SA, a l'empresa privada que controla el 80% de les accions d'aquest ens, Girona SA, i en una filial d'aquesta última companyia, Prodaisa SA, també de capital privat.
A més, la Guàrdia Civil està escorcollant els domicilis dels tres principals implicats fins ara. Es tracta de Narcís Piferrer, conseller delegat d'Agissa fins al juny de 2016, Xavier Ballell, successor de Piferrer i director tècnic de l'empresa pública quan es van produir els presumptes desviaments, i l'empresari Joan de Llobet, conseller d'Agissa i, presumptament, un dels grans beneficiats pel presumpte desfalc a l'Ajuntament de Girona. El presumpte delicte és l'apropiació indeguda per haver enriquit el soci privat en detriment de la part pública.
El fet que s'hi hagi implicat la fiscalia anticorrupció es deu a que un informe de l'Agència Tributària indica que Girona SA hauria emés factures falses per cobrar despeses inexistents que podrien superar els 15 milions.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que "ja feia dies que esperàvem que la Guàrdia Civil vingués a l'Ajuntament; d'ençà que es va posar en marxa la convocatòria del referèndum". La batlle ha explicat que un tinent de la policia judicial de la Guàrdia Civil de Girona ha vingut amb un ofici del jutjat d’instrucció número 2 demanant certa informació que està sota secret de sumari.
Ha afegit que la informació requerida ja la tenen des de fa temps i que molta es pot trobar a la pàgina web. Finalment, Madrenas ha sentenciat que "més que Operació Aquarium, com l'han anomenat, s'hauria de dir Operació Urnes".