A mitjans d’octubre, la Plataforma Millán Astray, entitat d’exlegionaris que glossa la figura d’aquest militar -fundador de la Legió i un dels colpistes que van provocar la guerra civil del 1936-, va elevar una queixa perquè en el marc d’un operatiu conjunt dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil que va conduir a la detenció, a mitjans de setembre, de dos homes que volien organitzar un grup terrorista i supremacista blanc, va aparèixer entre les imatges del material comissat una biografia comercial de l’esmentat militar.
En concret, el llibre apareixia al costat d’armes de foc antigues, armes blanques i llibres negacionistes de l’holocaust i una altra biografia d’un militar espanyol, Agustín Muñoz Grandes, comandant de la División Azul i vicepresident del govern espanyol durant la dictadura de Franco. Les imatges apareixen amb els logotips de tots dos cossos policials, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil.
Inspirador dels supremacistes blancs
Els llibres de Millán Astray i Múñoz Grandes es poden adquirir en qualsevol llibreria o a través de la xarxa i sobre ells no hi ha cap mena de restricció legal, per la qual cosa l’entitat d’exlegionaris es va mostrar molesta que fossin comissats en l’operatiu com a obres que haurien pogut inspirar els supremacistes blancs.
La queixa es va adreçar al ministeri de l’Interior i la Inspecció de Personal i Serveis de Seguretat d’aquest departament la va traslladar a la Guàrdia Civil, que ara, segons avança El Confidencial Digital, ha donat resposta tot culpant els Mossos de la difusió de les imatges.
Segons l’esmentat mitjà, des de la Guàrdia Civil a Catalunya s’ha respost que des de la policia militaritzada espanyola “no s’ha traslladat cap imatge als mitjans de comunicació sobre aquests fets” i apunta a l’Àrea de Comunicació dels Mossos d’Esquadra com a responsables de l’edició i divulgació de les imatges, malgrat que aquestes duien, ben visible, el logotip de la Guàrdia Civil. Val a dir que aquesta policia militaritzada ha estat al centre de la polèmica pel dubtós nom escollit per a designar una operació policial contra empresaris vinculats al procés independentista, ja que es va considerar com a enaltiment de la División Azul, el cos militar espanyol que va combatre al costat dels alemanys durant la Segona Guerra Mundial amb implicació directa de la Guàrdia Civil al costat dels nazis.
Els exlegionaris haurien descartat queixar-se a la Conselleria d’Interior de la Generalitat perquè, segons el mateix mitjà, la protesta no seria atesa per una suposada “inclinació independentista” de la policia catalana.