La presumpta trama de corrupció en la qual està implicat l'assessor d'Ábalos, Koldo García, hauria comptat amb l'ajuda d'un comandament de la Guàrdia Civil en actiu. Els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van detenir aquest dimarts al sotstinent del cos, José Luis Rodríguez, que va estar destinat al ministeri de Transports dirigit per José Luís Ábalos. Els investigadors consideren que és "una peça clau en la gestió dels contractes investigats", que van sumar gairebé 53 milions d'euros de diners públics per a material sanitari en plena pandèmia de la covid, i pels quals els implicats haurien cobrat comissions il·legals. Després de prendre-li declaració, va quedar en llibertat, però consta com a investigat en la causa que se segueix en el jutjat d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional per delictes de tràfic d'influències, suborn, blanqueig de capitals i organització criminal.

Relació amb Koldo García

La Fiscalia Anticorrupció, en la seva querella, atorga una important rellevància a la relació existent entre el sotsoficial —ara en reserva— i Koldo García. Fins i tot, després deixar el ministeri i passar a la reserva, el policia "tindria influència sobre personal vinculat al Ministeri de Transports i, en particular, sobre els ens que van adjudicar els contractes investigats", és a dir, Puertos del Estado i Adif. Les investigacions elaborades per Anticorrupció i l'UCO ha permès determinar que part de les comissions que va obtenir Koldo García i els empresaris investigats, Víctor Gonzalo de Aldama i Juan Carlos Cueto Martín, es van destinar a iniciar un negoci de pissarres. En aquest sentit, els investigadors vinculen al sotstinent amb el negoci i amb l'empresari Cueto. El policia portava un cotxe a nom d'una societat de l'empresari que formava part d'un grup que consultava els moviments a Cueto. 

Cueto era el que liderava l'entramat d'empreses que es van veure beneficiades dels 53 milions d'euros dels contractes públics i el sotstinent treballava de manera secreta per a ell. L'empresa Soluciones de Gestión, els amos de la qual són els empresaris Iñigo Rotaeche i Luis Presa Medina —detinguts per la trama i posteriorment, posats en llibertat— va rebre més de 32 milions d'euros en adjudicacions per part del ministeri que liderava Ábalos. A més, Koldo García formava part del Consell de l'empresa. La Fiscalia apunta que "la vinculació observada entre Koldo García Izaguirre i José Luis Rodríguez García connecta directa el nivell més elevat de la gestió dels contractes objecte de la investigació, amb una de les societats en les quals s'ha invertit part dels beneficis". I afegeix, que la vinculació entre "l'adjudicació dels contractes i inversió obtingut d'aquests, unit a l'increment patrimonial de l'entorn de Koldo García Izaguirre —fins a 1,5 milions d'euros—, revela aquesta relació personal entre totes dues persones com de màxima importància". 

Vigilància durant mesos

Els agents de l'OCU van estar vigilant el seu company durant mesos, segons relata elDiario.es. Durant la seva investigació, identifiquen un viatge de l'empresari situat al capdavant de la trama, Juan Carlos Cueto, en companyia del Guàrdia Civil a Barco de Valdeorras, a Ourense, on hi ha l'explotació de pissarra que nodreix al negoci que van formar amb les comissions dels contractes. Només 10 dies abans de les detencions, és a dir, el 10 de febrer, Koldo i el Guàrdia Civil van menjar plegats a un restaurant de Madrid. Els dos investigats es van adonar que en una taula del costat hi havia diversos agents de l'UCO camuflats escoltant la seva conversa. Els agents van informar que el sotstinent Rodríguez sabia que Cueto havia obtingut 20 milions d'euros en comissions pels contractes del material sanitari.