La Guàrdia Civil espia amb un programari remot similar a Pegasus. Així consta en el cas Volhov, on des de finals del 2019 el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona dirigeix la investigació del cos armat sobre el suposat finançament il·legal de l’independentisme català i sobre negocis particulars. En un informe, la Guàrdia Civil detalla que a més de tenir els telèfons intervinguts feia mesos, per ordre judicial, de David Madí, exdirigent de Convergència, i de l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, l’agost del 2020 el jutge Joaquín Aguirre els va autoritzar “la instal·lació de software per examinar de forma remota i telemàtica” els dispositius mòbils de Madí i Vendrell. No es detalla quin programari van usar. Tots dos polítics estan entre les 65 persones espiades per Pegasus, de l’empresa israeliana NSO, que només ven aquest programa a governs. Segons la investigació del grup Citizen Lab de la Universitat de Toronto, no es pot detallar quan va ser infectat Madí i Vendrell ho va patir entre novembre del 2019 i abril del 2020, quan ja estava sent monitoritzat per la Guàrdia Civil en el cas Volhov.
Amb l’espionatge de més de 60 polítics i activistes independentistes destapat per la investigació del CatalanGate, el Ministeri de l’Interior va sortir ràpidament per desmentir que el Cos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil fessin servir Pegasus. Van precisar que només usen el sistema d’escoltes telefòniques amb el programa SITEL, ara desmentit amb el cas Volhov, tot i que amb autorització judicial. Pel que fa al Centro Nacional de Inteligencia (CNI), s’ha assegurat que té el software israelià, però que no s’ha fet servir sense permís judicial, en concret el jutge del Tribunal Suprem que supervisa la seva invasió a la intimitat de persones. Una afirmació que es posa en dubte en el CatalanGate davant l’espionatge massiu a persones sense haver comès cap delicte, i especialment amb advocats afectats, que implica la greu vulneració del dret de defensa, a més de la intimitat. Pegasus pot entrar als mòbils de les persones sense necessitat que cliquin cap enllaç, entra i s’emporta tot el que té emmagatzemat l’aparell, des de fotos, documents, àudios i textos, i marxa sense deixar rastre. Bé, Bill Marczak és l'expert de Citizen Lab que ha descobert el rastre que deixa Pegasus, després d’anys d’investigació i, segons els experts, el rastre d'atacs antics es poden veure en Iphones i tots els aparells d’Apple, i no en Android. Les explicacions donades diumenge pel ministre Félix Bolaños a la consellera Laura Vilagrà per descobrir l’autoria d’aquest espionatge sense precedents no ha satisfet el Govern.
Rússia i criptomonedes
En la investigació del cas Volhov, la Guàrdia Civil no detalla quin programari ha usat per introduir el software remot a Madí i Vendrell. Les seves defenses tampoc ho saben, tot i constatar que el cos armat en va tenir permís judicial el 24 d’agost de 2020. “Per ara, l’aplicació d’aquesta mesura només ha tingut un èxit parcial en el cas de David Madí, però sense que s’hagin trobat elements d’interès per a la investigació”, afirma el cap de la investigació en un informe d’octubre de 2020. La Guàrdia Civil va demanar intervenir els telèfons dels exlíders de CDC i ERC, després que a finals del 2018, en el cas Diputació de Barcelona, sobre subvencions a entitats afins a Convergència, descobrissin dos àudios guardats al mòbil de Víctor Terradellas, president de la fundació Catmon i exsecretari de relacions internacionals de CDC a l’exterior. Eren dues entrevistes per separat amb Madí i Vendrell i Terradellas els assegurava d’un suposat suport del govern rus al moviment independentista català. Es va crear una peça secreta amb les intervencions i seguiments, fins que l’octubre del 2020 van ser detinguts.
La Guàrdia Civil justifica la intervenció dels mòbils així com la instal·lació d’un software de control remot tot assegurant que hi hauria una trama “liderada per Carles Puigdemont”, i en la que participen Madí, Vendrell, Xavier Vinyals, president de la Plataforma ProSeleccions Catalanes, i l’informàtic Jaume Cabaní, "amb la pretensió d’implementar un sistema basat en criptomònades Bitcoin per operar al marge dels controls de les autoritats europees i espanyoles, però sent l’adquisició de criptomonedes realitzada amb fons públics desviats dels casos de corrupció, que han anat aflorant en els darrers anys i en els que també estaria involucrat Terradellas”. Dos anys després d’aquesta hipòtesi, res s’ha confirmat, tot i que la unitat de la Guàrdia Civil encara té pendent de presentar els informes de tots els mòbils i aparells que va comissar als detinguts.
Àudio als cotxes
En el cas Volhov, el jutge Aguirre va autoritzar durant mesos un seguiment, com habitualment s’autoritza a grups perillosos de narcotraficants, o com el jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, va permetre contra els primers nou veïns i membres del CDR detinguts el 29 de setembre de 2019 i acusats de terrorisme. Així, a més de la intervenció de les comunicacions amb el sistema SITEL (inclòs missatges entrants i sortints), als principals investigats del cas Volhov es va instal·lar als seus vehicles unes valises per seguir-los, i també mitjans tècnics de sonorització, que enregistren el que es parla a l’interior del vehicle. Quan els investigats del cas Volhov van ser detinguts, el 27 d’octubre del 2020, el magistrat també va permetre l’ús de software forense per visionar les dades que es poguessin haver eliminat en tots els seus dispositius.
En algun informe, la Guàrdia Civil lamenta que “els investigats utilitzen vies alternatives per comunicar-se amb terceres persones i adopten mesures de seguretat en les seves comunicacions”. No obstant això, van aconseguir converses de Vendrell, que pels investigadors el comprometen en una operació urbanística a Vila Bugatti, a Cabrera de Mar, i on demana el suport de diferents responsables del Departament d’Educació, com ara l’actual conseller Josep González Cambray. I a Madí, l’acusen de fer negocis aprofitant els seus contactes polítics. Per ara, tot continua en investigació. Res ferm.
Paral·lelament, és previst que aquesta setmana es presentin les primeres denuncies i querelles als jutjats pels afectats de Pegasus.