La Guàrdia Civil posa ara en el focus de la investigació del cas Volhov el Departament d'Economia de la Generalitat. Segons l'informe policial, que casualment trascendeix enmig de les negociaciones per formar Govern, la conselleria hauria finançat un desviament de diners de l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell a Cabrera de Mar, al Maresme.
La policia, a partir de la documentació que es va requisar en els escorcolls de l'octubre passat, en domicilis d'empresaris i excàrrecs vinculats a CDC i ERC que formaven part de l'estat major que es va encarregar d'organitzar l'1-O, busca indicis per incriminar Vicepresidència, departament que ha estat a càrrec d'Oriol Junqueras i posteriorment de Pere Aragonès. Entre els investigats hi ha Xavier Vendrell. És a partir del seguiment que fan de l'exconseller que la Guàrdia Civil intenta vincular l'operació de Villa Bugatti amb el desviament de fons públics provinents de La Caixa destinats a obra social.
La investigació de la Guàrdia Civil s'agafa als convenis que va signar el departament i a partir dels quals la Generalitat va adjudicar a la Fundació El Brot, de la qual Vendrell formava part, els diners per a la construcció d'una escola d'educació especial. De fet, des del primer moment en què va començar la investigació, els agents policials han buscat relacionar el presumpte desviament de diners amb el procés independentista. Ara, però, apunten directament al Govern. Segons la investigació policial, hi havia una estimació de la donació de fons d'entre 1 i 2 milions d'euros. Però només se'n fan efectius 850.000. D'aquests, segons la Guardia Civil, se n'han facturat 232.000 per la Fundació El Brot, 149.718 euros dels quals no s'haurien invertit en la finalitat per a la qual van ser atorgats.
Les adjudicacions d'aquests 850.000 euros es fan a través del Departament "Institucional". Un departament inexistent i que la Guàrdia Civil utilitza per posar l'ombra de sospita sobre el Departament de Vicepresidència i Economia. En el seu informe, la Guàrdia Civil detalla que oficialment no consta cap "Departament Institucional" de la Generalitat, per la qual cosa "es desconeix exactament" quin va ser l'òrgan de l'administració catalana que estava impulsant el projecte, encara que, de la informació addicional "es desprèn que va ser l'àrea de Vicepresidència". Al llarg de l'atestat, de fet, la policia el relaciona amb Vicepresidència tenint com a prova els signants dels convenis, tots ells càrrecs d'aquest departament del govern català. Per obtenir aquests fons, la policia relata que Vendrell hauria intermediat amb alts càrrecs del departament i altres conselleries de la Generalitat, així com dirigents d'ERC.
La fundació sosté en les seves declaracions, segons la Guàrdia Civil, que els criteris per decidir les entitats beneficiàries dels fons van ser "determinats" des de la Generalitat, perquè és qui "disposa dels mitjans, organització territorial, coneixement de les necessitats, les deficiències i prioritats" i qui a més "manté relació permanent" amb les sol·licitants i receptores de les ajudes.Per això la policia demana al jutge que citi a declarar, entre d'altres, el secretari general de Vicepresidència, Albert Castellanos.
Presumpte tracte de favor
Sempre segons la Guàrdia Civil, Vendrell hauria obtingut un tracte de favor de càrrecs, tant de l'Ajuntament de Cabrera com de la Generalitat, per aconseguir la requalificació urbanística d'una finca amb una masia de luxe, Villa Bugatti, que va doblar el seu valor. La policia diu que hi ha indicis d'un delicte de malversació, ja que amb les subvencions concedides per la Generalitat, Vendrell va poder sufragar el "pelotazo urbanístic" a través de la Fundació Pedagògica El Brot. Vendrell, sosté la Guàrdia Civil, hauria utilitzat els fons per a la "tramitació, execució i engegada d'una activitat educativa" en la finca que, un cop requalificada, passaria a les mans de la mercantil Maresme Futur S.L. administrada per l'exconseller.
Per la Guàrdia Civil, els fons van redundar en benefici de Maresme Futur i Bauleer Serveis i Promoció —vinculades a Vendrell—, per la qual cosa la Fundació El Brot va ser "utilitzada" com un "instrument" per finançar activitats d'ambdues mercantils relacionades amb el suposat pelotazo de Villa Bugatti, en el qual es van incloure "activitats alienes al projecte educatiu" per a nens amb dificultats d'aprenentatge.
D'aquesta manera, un cop signat el conveni marc, les entitats feien les seves peticions a la Generalitat, qui s'encarregava de classificar i prioritzar les sol·licituds "elaborant llistats que eren remesos a la fundació bancària", segons l'institut armat. Arran d'un requeriment judicial, s'han aportat els convenis de col·laboració per a l'execució de l'obra social amb la Generalitat el 2017, 2018 i 2019, que inclouen els tres acords subscrits amb la Fundació El Brot per a aquest trienni.