La comitiva aragonesa que ha sortit del Museu de Lleida carregada amb les obres d'art en litigi ha arribat al voltant de dos quarts de quatre de la tarda al monestir de Vilanova de Sixena. Ha estat poc després de les 15.30h, quan han arribat a la població per descarregar les obres.
La Guàrdia Civil s'ha endut, poc després de les 14h, les obres de Sixena, després d'un llarg matí de tensió per la presència policial al Museu de Lleida. Agents del cos policial han entrat de matinada, a les 3:30h, al Museu de Lleida per emportar-se les 44 obres de Sixena després que des de la mitjanit tingués via lliure per endur-se-les, segons va ordenar un jutjat d'Osca. Deu vehicles de la policia espanyola s'han plantat a la matinada per carregar amb totes les obres.
Una cinquantena de persones s'han concentrat davant el Museu de Lleida després que hagi entrat la Guàrdia Civil.
La ciutadania s'ha concentrat davant del @museudelleida després que aquesta matinada la guardia civil i técnics han entrat per emportar-se les obres de #Sixena pic.twitter.com/VC4ou6n0wh
— Roser Perera (@roserperera) 11 de desembre de 2017
Els Mossos, però, tenen l'entrada blindada per impedir que hi entri ningú que no sigui un funcionari o un agent de la Guàrdia Civil.
De fet, ahir ja van posar desenes de tanques metàl·liques a les portes del Museu de Lleida a requeriment dels Mossos d'Esquadra per evitar que hi accedeixi qui vulgui.
El titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca va signar dijous passat una providència a través de la qual autoritzava la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida "fins i tot" per "la força" per endur-se les 44 obres d'art del monestir de Sixena dipositades en aquest espai.
El text dona permís tant a la Guàrdia Civil com a la resta de cossos de seguretat que aquesta consideri oportú com a Policia Judicial perquè accedeixin al recinte museístic a partir de les dotze de la nit del dilluns 11 de desembre. Tot plegat, segons indica el magistrat, per "garantir" l'accés a l'indret al personal del govern de l'Aragó i a la tècnica designada per aquest, així com al personal de l'empresa especialitzada contractada per l'executiu aragonès.
Aragó denuncia que falta una obra
Amb les obres ja de camí a la població aragonesa, el govern d'Aragó ja ha trobat un defecte al trasllat de les obres. La consellera d'Educació, Cultura i Esport d'Aragó, Mayte Pérez, ha denunciat que falta una de les 44 peces que s'havien de traslladar a Sixena i que algunes estan "molt deteriorades", fins al punt que ha admès que en algun cas concret la peça serà "difícil de recuperar". Des del seu punt de vista, això "deixa en evidència la tasca de Catalunya" després que s'hagin sembrat dubtes sobre la professionalitat, ha assegurat, dels tècnics aragonesos.
Pérez ha explicat que la peça "extraviada" és una tela del segle XVIII, i ha advertit que demanaran les explicacions pertinents, tot i que ha recordat que també van faltar dues obres en el trasllat que es va fer des del MNAC l'estiu de l'any passat. La consellera també ha aprofitat per titllar de "provocació" que el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, hagi dit que l'operació s'ha produït "amb normalitat".
Enfrontaments entre Mossos i manifestants
A quarts de nou del matí hi havia prop de 200 concentrats a les portes del Museu i alguns han intentat trencar el cordó policial dels Mossos, fet que ha provocat enfrontaments.
Els manifestants volien crear un cordó alternatiu per bloquejar la porta del museu però la policia ha aconseguit desfer-lo. Tot i això han seguit carregant per fer recular la barrera humana.
En un missatge a Twitter, el mateix museu ha demanat que no es carregui contra manifestants pacífics: "Ens arriben notícies de fora que ens fan patir. Si us plau, no carregueu contra persones que es manifesten pacíficament. Gràcies a tots!".
Ens arriben notícies de fora que ens fan patir. Si us plau, no carregueu contra persones que es manifesten pacíficament. Gràcies a tothom!
— Museu de Lleida (@museudelleida) 11 de desembre de 2017
Puigdemont: "Aprofiten un cop d'estat per espoliar Catalunya"
Les reaccions polítiques estan sortint en massa, el president Carles Puigdemont ha sentenciat que s'està utilitzant una "policia militaritzada" al mateix temps que s'aprofita "un cop d'estat per espoliar Catalunya amb absoluta impunitat". Finalment ha subratllat que aquest és el modus operandi de Cs, PSC i PP.
Amb nocturnitat i utilitzant una policia militaritzada, com sempre, tot aprofitant un cop d'estat per espoliar Catalunya amb absoluta impunitat. Aquest és el model de país que defensen Ciudadanos, PSC i PP. https://t.co/z7gUPr6yy2
— Carles Puigdemont (@KRLS) 11 de desembre de 2017
Per la seva banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha fet una piulada animant a "escombrar el tripartit del 155 el proper 21 a les urnes".
L'abús i el desvergonyiment d'un Estat autoritari arrabassant les obres de Sixena. Escombrem el tripartit del 155 el proper 21 a les urnes
— Marta Pascal (@martapascal) 11 de desembre de 2017
Boya: "L'Estat ve a buscar el seu botí de guerra"
La cap de llista de la CUP per Lleida, Mireia Boya, ha acusat el govern espanyol d'estar recollint aquest dilluns el seu "botí de guerra".
"L'Estat espanyol ha vingut a humiliar-nos, han vingut aquí a buscar el seu botí de guerra", s'ha queixat Boya, que ha negat que aquesta ja sigui una qüestió "sobre art o sobre justícia". La cupaire ha demanat a l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, que no torni a apropar-se al museu a menys de 500 metres, perquè "la gent està molt enrabiada i té memòria". Al seu parer, hauria de dimitir pel seu suport al 155. Ros s'ha apropat al museu aquesta matinada.
El cap de llista de la CUP a les eleccions del 21-D, Carles Riera, ha assegurat que el trasllat dels béns és "un acte d'ocupació i saqueig". "És un clàssic de totes les ocupacions colonials: cop d'estat, ocupació i saqueig", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio en la qual ha situat l'origen de l'actuació en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
Tardà: "Fan prevaldre la força a la intel·ligència"
El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha volgut ser a Lleida, a les portes del museu, amb els manifestants. "Som davant d'un altre exemple que l'Estat espanyol vol fer prevaldre la força a la intel·ligència", assegurava el portaveu afegint que tot plegat és una demostració "del que passa i passarà si els del 155 acaben governant el país".
La número 2 d'ERC a les eleccions, Marta Rovira, ha titllat de "desmesurada" l'autorització del jutge de fer ús de la força per executar la resolució judicial. ERC lamenta que, amb el trasllat d'aquests béns, passaran d'estar exposats i accessibles al públic a una altra situació, i insisteix que, per criteris culturals i patrimonials, mai s'haurien d'haver mogut: "Respectem la resolució judicial però no la compartim".
Iceta: "El trasllat és un error"
El primer secretari del PSC i candidat a les eleccions ha qualificat d'"error" el trasllat de les obres. "La decisió és judicial i no té res a veure amb el 155", perquè es tracta d'un procés que s'ha judicialitzat i que no està explicitat en cap dels decrets del govern espanyol relatius a la intervenció de l'autonomia, ha destacat.
Rajoy: "Les resolucions judicials s'han de complir"
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha justificat el trasllat dient que s'ha d'acatar la resolució judicial. "Les resolucions judicials s'han de complir i si algú creu que no s'ha de fer i vol substituir al jutge que ho digui, però aquest no és el funcionament normal d'una democràcia", ha valorat. Rajoy, a més, ha evitat valorar els moments de tensió entre policia i manifestants i tampoc el fet que el trasllat es faci en plena campanya electoral i agafant-se al 155.
El president del PP Català i candidat a la Generalitat, Xavier García Albiol, ha recordat que el dispositiu policial i la presència de tècnics del Govern d'Aragó obeeixen a "la resolució d'un jutge". "S'han de retirar aquestes obres del Museu de Lleida, i al meu entendre l'única cosa que fan la Guàrdia Civil i els Mossos és obeir aquesta ordre judicial", ha plantejat en una entrevista de RAC1.