La Guàrdia Civil no ha trobat cap evidència de desviament de fons públics per sufragar el cost de l’exili del president Carles Puigdemont i exconsellers a través de la societat Iniciatives Events, segons el nou informe que ha entregat al jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, i al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Els responsables d’Events, Roc Aguilera i Antoni Fusté, van ser detinguts el 28 d’octubre de 2020 en el marc del cas Volhov contra l’independentisme català i des de llavors no han estat citats a declarar com a investigats. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, que va veure indicis de malversació "sistemàtica i continuada", esperava el resultat de l’anàlisi dels seus aparells i la nombrosa documentació comissada en aquesta empresa d’Igualada i als seus titulars, que s’ha fet ara, més de tres anys després.
Tot i la gravetat de les sospites, la suposada irregularitat que la Guàrdia Civil atribueix a Events, dedicada a muntar actes i esdeveniments, és que hauria usat diferents empreses (Espai Difusió, Cenesepro i Barcelona Sport Consulting) per presentar-se a concursos públics i evitar la lliure concurrència, però no sol·licita cap mesura ni quantifica els contractes sota sospita. La investigació del cas Volhov es va obrir pels delictes de tràfic d’influències, malversació de fons, blanqueig de capitals i suborn per suposadament haver finançat il·legalment Waterloo i de la qual s’han derivat diverses peces, com la polèmica relació amb una trama russa.
Entitats independentistes
Així, es dedueix que la investigació a Events ha estat perquè organitza actes per a les principals entitats independentistes: Òmnium Cultural, l’ANC i el Consell per la República. Ara bé, també té contractes amb l’Ajuntament de Barcelona, quan governava Ada Colau (Comuns), i altres institucions com ara la Generalitat (Presidència, FGC, l’ACA), el Port de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca.
En concret, els treballs de la Guàrdia Civil, sota el títol informes d'anàlisi d’evidències intervingudes i amb més de 2.000 planes, desbrossa el contingut dels mòbils d’Aguilera i Fusté intervinguts, així com ordinadors, un llapis de memòria i documentació trobada en l’escorcoll. Hi surten fins i tot contractes per a campanyes electorals d’ERC dels anys 2003 al 2005, suposats pagaments a excàrrecs de Convergència el 2016 per assessoraments i pagaments de serveis, com el vehicle, a l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, també imputat en el cas Volhov.
La foto del Rei per cremar-la
En el recull de contractes, la Guàrdia Civil destaca els actes realitzats per les entitats independentistes. Afirma que l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha contractat actes (des d’escenaris a megafonia) a Events per valor de 242.716 euros entre els anys 2020 al 2022. Un d’aquests és la reproducció de la fotografia del rei Felip VI, per fer una crema massiva el 8 d’octubre de 2020, que es va fer a diferents punts del país. Pel que fa a Òmnium Cultural, indica que hauria abonat uns 700.000 euros per actes muntats per Events.
Fins i tot, els investigadors sostenen que Events hauria pagat obsequis a càrrecs públics i l’única prova que exposen és que el 6 d’octubre de 2018, a través de la societat Espai i Difusió es va fer la compra d’un rellotge Rolex per valor de 7.000 euros i que el justificant posa “regal homenatge president” sense aclarir de qui es tracta.
El Consell per la República paga amb IVA
La societat Events va muntar els escenaris de l’acte que les entitats independentistes van organitzar a Estrasburg, el juliol de 2019 i la Guàrdia Civil fa constar que el Consell per la República va fer el pagament a través de Jaume Cabaní, informàtic també investigat en el cas Volhov i en el de Tsunami Democràtic. A més, destaquen el nom de Betona Comín, germana de l’exconseller a l’exili Toni Comín i coordinadora d’actes.
La contractació d'Events es va repetir i va muntar l’acte independentista a Perpinyà el 2020 en la que va participar el president Carles Puigdemont juntament amb els presidents Quim Torra i Artur Mas, i altres polítics i representants de la societat civil catalana. A l'informe, la Guàrdia Civil considera important i inclou la carta d’agraïment del president Puigdemont i de Comín als organitzadors del multitudinari acte polític.
La Guàrdia Civil no pot amagar la correcció en el pagament de despeses del Consell per la República. Hi ha un correu electrònic, del 10 de març de 2020, en el qual Sergi Miquel explica a una treballadora d’Events que ha de fer-li les factures amb IVA, ja que li indica que el Consell per la República no és una mercantil, sinó que és una fundació però no inscrita en el registre d’activitats intracomunitàries, i que així els hi ha recomanat de fer-ho la gestoria belga. Els pagaments es fan des de CatGlobal Asbl, entitat sense ànim de lucre creada a Bèlgica des de l’exili. El cost de l’acte de Perpinyà va ser de 208.323, segons l’informe.