La causa penal de Tsunami Democràtic encara no té investigats definits, però ara es quantifiquen els danys de les massives mobilitzacions que es van fer a Catalunya a finals del 2019 contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans. El jutge l'Audiència Nacional Manuel Garcia Castellón ha dictat una providència en la qual demana a l'Ajuntament de Barcelona, que quantifiqui els danys que hauria patit la ciutat amb la protesta que es va fer als voltants del Camp Nou, el 18 de desembre de 2019, en el partit Barça-- Madrid. També ha demanat al Ministeri de Transports que quantifiqui els danys per la manifestació a l'aeroport del Prat, el 14 d'octubre de 2019, impulsada per Tsunami, segons una resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.
Per ara, la Guàrdia Civil ha informat el titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional, que ha quantificat fins a 2,7 milions d'euros les pèrdues per les mobilitzacions a l'aeroport del Prat i pels talls de vies a l'AP-7 i a l'N-II, fins a la Jonquera.
Els encausats, pendents
El jutge de l’Audiència Nacional va aixecar el secret de la investigació als suposats impulsors de la plataforma anònima Tsunami Democràtic el maig passat, després de tres anys i cinc mesos d'una instrucció amagada als investigats. La Fiscalia ha d’informar ara contra quines persones vol dirigir l’acusació i per quin delicte, un cop derogada la sedició i descartat el delicte de terrorisme.
Els únics encausats, i de forma genèrica, són 7 investigats del cas Volhov i personat a l’Audiència Nacional només està l’empresari Oriol Soler, a través del seu advocat Benet Salellas. De l’aixecament del secret, es va descobrir que Suïssa es va negar a col·laborar amb l’Audiència Nacional per aclarir qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic perquè, a parer seu, la seva acció s'emmarca en "un delicte polític", el qual no permet la cooperació internacional, segons la seva legislació. Cap de les comissions rogatòries a altres països, com els EUA, ha donat resultat.
Els detalls dels danys
En concret, el jutge Garcia Castellón demana a l’Ajuntament de Barcelona que “quantifiqui els danys produïts” després del partit de Barça-Madrid, el 18 de desembre de 2019, així com “la valoració dels costos, les remuneracions especials, si va haver-n'hi, així com altra despesa addicional a conseqüència d’aquests danys. I, al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana “el perjudici econòmic produït a l’aeroport del Prat, el 14 d’octubre de 2019, “després de l’acció realitzada per Tsunami Democràtic”.
Els números de la Guàrdia Civil
Per la seva part, l’informe que la Guàrdia Civil ha aportat al jutge exposa que en el cas de la mobilització a l’aeroport del Prat, la divisió de seguretat d’AENA quantifica els danys a les infraestructures de l’aeroport “per les mobilitzacions i ocupació per Tsunami” amb 1.217.595 euros. Hi afegeix que l’empresa Vueling és “la principal perjudicada amb nombrosos vols cancel·lats, i que va quantificar els perjudicis en 978.000 euros.
Pel que fa a les mobilitzacions de Tsunami a carretes catalanes, a les comarques gironines, entre l’11 i el 13 de novembre de 2019, la Guàrdia Civil sosté que “l’AP-7 i l’N-II van estar bloquejades, i es va impedir la lliure circulació de mercaderies i persones, i es va afectar la seguretat de les vies i dels seus usuaris”. Hi assegura que la protesta independentista “va causar abundants danys materials a la via”, tal com consta -precisa- a la denúncia presentada per ACESA a la Guàrdia Civil i que xifra els danys en 566.115 euros.
Així, doncs, els primers danys atribuïts a Tsunami sumen uns 2,7 milions d’euros, sense que per ara es faci responsable a cap persona física. I per tancar la xifra global de danys, la Guàrdia Civil ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional que requereixi informació al consistori barceloní i a l'Estat, tal com el magistrat ha fet amb una providència, datada el 9 de juny passat.