L'acord entre Junts i el PSOE per investir Pedro Sánchez a canvi d'aconseguir l'amnistia per als líders independentistes del procés ha fet saltar totes les alarmes entre la dreta més reaccionària. Ja ha mostrat la seva oposició el món polític, el món judicial i el món eclesiàstic. I ara s'hi ha sumat part de les forces de seguretat de l'Estat. L'Associació pro Guàrdia Civil (Aprogc), una de les organitzacions més representatives d'aquest cos policial, ha emès aquest divendres un contundent comunicat en el qual mostra sense cap mena de dubte el seu rebuig més feroç a l'entesa. Una de les frases del text evidencia a què obren la porta, si fa falta: "Estem disposats a vessar fins a l'última gota de la nostra sang en defensa de la sobirania i independència d'Espanya i del seu ordenament constitucional".
Per a l'Aprogc, la principal preocupació és una mesura de gràcia que, segons diuen, podria difuminar la separació de poders. "Aquells qui tenim els instruments per exercir el monopoli de la força entenem que només l'administració de Justícia té legitimitat constitucional i capacitat material per velar en aquest moment perquè els principis superiors del nostre ordenament jurídic recollits a l'article 9 de la Constitució no es converteixin en paper mullat", afirmen. Afegeixen, també, que estan observant "esperançats" el compromís i la tenacitat del Poder Judicial "per mantenir la seva independència", i esperen que "trobi el camí per preservar l'estat de dret". "En la seva tasca trobaran el nostre ferm i indubtable compromís per tal de garantir la igualtat davant la llei i la seva aplicació, especialment davant aquells que sistemàtica i arbitràriament demostren vocació de situar-se per sobre de tots i la llei", diuen, en un retret directe contra els líders independentistes.
"Els guàrdies civils observem el pacte publicitat amb profunda preocupació. Considerem que pretén buidar de contingut la missió constitucional que tenim encomanada les forces i cossos de seguretat, especialment la policia judicial", lamenten. L'acord va fer-se públic aquest mateix dijous, i inclourà, dintre de la futura llei d'amnistia, "situacions compreses en el concepte 'lawfare' o judicialització de la política", mentre que s'obriran comissions d'investigació parlamentàries per aclarir aquests mateixos casos de 'lawfare'. "De què ha valgut tant sacrifici durant dècades en compliment de la nostra missió constitucional si al final els nostres caps polítics traeixen tota la sang vessada i tot l'esforç realitzat pels guàrdies civils, pels policies i pels jutges fiscals en els últims 40 anys?", continua.
A més, l'associació de Guàrdies Civil recorda que l'article 104 de la Constitució encomana les forces i els cossos de seguretat "la missió de protegir el lliure exercici dels drets i llibertats públiques i garantir la seguretat ciutadana". "La forma de fer-ho està condicionada pel nostre jurament davant la bandera com a militars que som", afirmen.