La candidatura de Lluís Llach a la presidència de l'Assembla Nacional Catalana està posant en evidència l'actuació d'un sector de la direcció que es resisteix a perdre el control de l'entitat. De poc ha servit la contundència amb què es van expressar les bases el 18 de maig quan el cantautor va ser el nom que va rebre més suports en l'elecció del Secretariat, 3.268 vots, és a dir, el 82% dels 3.976 socis que van votar. Dissabte passat, enfront de Llach es va presentar per optar a la presidència un membre del bloc dels joves, Josep Punga, que en les eleccions va obtenir 32 vots dels 56 joves que van votar, però al qual s'atribueix la condició de ser el candidat de l'actual direcció, que encapçala Dolors Feliu. 

Més enllà del que diguin les bases, el president l'escullen els 77 membres del Secretariat i cal aconseguir el suport de dues terceres parts dels seus membres. I aquí és on es va encallar l'elecció del president. Per més que el cantautor va guanyar totes les votacions, no va aconseguir arribar als dos terços. En la cinquena volta va quedar a un vot d'aconseguir-ho. El plenari es va haver d'aixecar sense escollir el nou president, però el cantautor va assegurar que no tirava la tovallola i va advertir que no permetria que se'n sortís amb la seva un sector que busca bloquejar l'elecció per controlar l'entitat en una situació que, segons va dir, s'ha produït ja en altres ocasions.

Silenci de Llach

Això no obstant, les inèrcies internes són contundents i les carregades contra Llach no s'han aturat, fins al punt que aquest dimecres ha transcendit, en una informació del diari Ara, que el cantautor va pagar fora de termini les quotes de soci, les quals han d'estar a corrent de pagament per poder optar a les eleccions. Tot i que Llach s'ha negat a fer declaracions, la publicació de la notícia ha provocat indignació a l'entorn de l'entitat, on s'atribueix la informació a una filtració del secretariat.

Representants de l'ANC consultats per ElNacional.cat, admeten que Llach va ser incorporat a l'Assemblea com altres persones de renom per projectar la imatge de l'entitat i que no va seguir les vies habituals. Aquestes veus, no només treuen ferro a aquesta circumstància sinó que subratllen tant les aportacions del cantautor, com les intervencions que ha protagonitzat al llarg d'aquests anys, des del Concert per la Llibertat del juny del 2013, fins a les seves actuacions a nombroses convocatòries de l'ANC i el que això ha representat per a l'Assemblea.

Llum verda

A més, fonts de la cúpula de l'entitat asseguren que l'ANC va rebre una consulta del candidat sobre la seva idoneïtat per optar a la presidència i que se li va comunicar, com a mínim en dues ocasions, la darrera el 18 de març, que era membre de ple dret de l'ANC, que podia ser candidat i participar en la votació.

Image copia
Comunicació de l'ANC a Lluís Llach

Amb tot posteriorment, segons aquestes fonts, la Junta Electoral va detectar el no pagament de les quotes i se li va plantejar a Llach una alternativa, que això no obstant, va rebutjar i va pagar el 16 d'abril les quotes pendents. Aquestes fonts assenyalen que no és el primer cop que es produeix aquesta situació, però que, a més, en el cas de Llach es dona la circumstància que hi havia la comunicació de la secretaria en el sentit que era soci de ple dret i al corrent de pagament.

A més, fonts de l'Assemblea subratllen que tota aquesta situació era coneguda a l'ANC i que ningú va impugnar la candidatura, tal i com preveu el reglament de les eleccions al secretariat en el títol setè. Això no obstant, i després que el candidat s'ha negat a acceptar les condicions que se li imposaven per acceptar la seva presidència, la informació s'ha filtrat en un intent, segons asseguren, d'erosionar la imatge del cantautor.