Una nova crisi interna ha esclatat al govern de Pedro Sánchez, i no, no té res a veure amb cap reforma de la llei de seguretat nacional. Ni tan sols té relació amb el conflicte català. No, aquesta és la guerra del chuletón i, com és habitual en el context polític actual, té el seu origen en un tuit. 

El protagonista és Alberto Garzón, coordinador d'Izquierda Unida i ministre de Consum —un departament creat amb la formació del govern espanyol actual, el qual assumeix les competències relacionades amb tot el que té a veure amb els drets dels consumidors, el consum ecològic i responsable, així com del joc.

 

Alberto Garzón ministre de Consum EFEEl ministre de Consum, Alberto Garzón / EFE

El tuit de la discòrdia

Garzón, que diverses vegades ha sentit com es qüestiona la importància del seu ministeri, va decidir opinar sobre el consum de la carn i va exposar les seves conclusions en un vídeo de 6 minuts publicat el passat dimecres. 

La producció, prou elaborada, compta amb manifestacions com que "el 14,5% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle provenen de la ramaderia, especialment de les grans granges, mentre que perquè tinguem 1 quilo de carn de vedella es requereixen 15.000 litres d'aigua" i s'acompanya d’imatges contraposades de diferents espais verds —camps, rius, boscos— i indústries de carn o granges de ramaderia intensiva. 

"Menys carn. Més vida". 

L'impacte no només afecta el medi ambient, continua el ministre, sinó també la salut de les persones: "L'OMS ha alertat del risc que té el consum excessiu de carn vermella i que pot traduir-se en infarts, diabetis, i en altres tipus de malalties". 

En definitiva, tal com diu l'etiqueta de la publicació: "Menys carn. Més vida". 

 

El sector de la ramaderia reacciona

La reacció va ser imminent. Els primers van ser els principals afectats, el sector de la ramaderia. En un dels comentaris del tuit, Román Santalla, secretari general de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders, ha compartit un vídeo-resposta manifestant el rebuig profund a aquestes declaracions, que titlla de "dubtoses" quant al seu rigor polític.
 
"La dieta mediterrània ens ha permès ser el país més longeu del món. El ministre s'ha d'adonar que som un país que rebem 85 milions de turistes i exportem grans quantitats de carn a tercers països com la Xina. Demanem que consideri els beneficis de la ramaderia extensiva, semiextensiva, ecològica, etc., que som absorbidors nets de CO₂", argumenta. 

 

 No
 

Com ell, l'associació empresarial càrnia Anafric ha lamentat aquest dijous les declaracions de Garzón: "Ja n'hi ha prou de castigar el sector carni". El president d'Anafric, José Friguls, ha sostingut que les paraules del ministre mereixen la "condemna unànime" de les associacions representatives del sector industrial i carni a Espanya, segons un comunicat.

Casado, com Aznar

Era d'esperar que l'oposició també es pronunciés en contra. La portaveu d'Agricultura del PP al Congrés dels Diputats, Mila Marcos, s'ha dirigit directament al president Pedro Sánchez per parlar del ministre: "Aquest senyor d'ignorància extrema és ministre de desgovern. Tot no val, Pedro Sánchez". 

Per la seva banda, el president del PP,  Pablo Casado, ha qualificat de "mesura estrafolària" la campanya de Garzón. "Ara a Espanya, el ministre de Consum publica una mesura estrafolària, diu que no hem de menjar carn, quan hi ha dos milions de persones a les cues de la fam que, lamentablement, no poden menjar carn", ha declarat. 

Però una de les frases més destacades del president dels populars ha estat la següent: "No ens diguin el que hem de fer a casa nostra, i vagin-se'n a casa". Per què? Doncs perquè si tirem uns anys enrere, veurem que és molt similar a les paraules de l'expresident José María Aznar el 2007

Aznar va carregar aquell any contra el govern de José Luis Rodríguez Zapatero per una campanya de la DGT en contra el consum d'alcohol. "Qui t'ha dit a tu les copes de vi que he de beure o no? Deixa'm que les begui tranquil mentre no posi en risc a ningú. A mi no m'agrada que em diguin no pot menjar hamburgueses de tant o no pot menjar això". Pel que sembla, Casado té un referent clar. 

El vaticini d'Ayuso

I, en tot aquest entramat, no podem oblidar una de les figures més destacades del partit. Parlem de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ja el passat mes de maig va criticar les propostes del govern de Sánchez sobre l'agenda Espanya 2050, segons ella, una "autèntica catequesi progre".

Ayuso va resumir les mesures com un intent de l'Executiu per "apujar impostos, dir com hem de viure i com menjar". "Fins i tot, a aquest pas, prohibiran els chuletones", va assegurar. 

 

 

Pedro Sánchez entra en escena

La polèmica ha arribat a tal nivell que s'ha convertit en una qüestió d'Estat —com si el pronunciat augment de les dades de la Covid no fos un problema suficientment important dins l'agenda política— i el líder de l'executiu espanyol s'ha vist obligat a pronunciar-se al respecte. 

Des de Lituània, Sánchez ha exposat el seu posicionament amb un argument inqüestionable: “Què voleu que us digui? A mi on em posin un chuletón al punt… Això és imbatible”. I així és com, en uns pocs segons, el president ha desautoritzat un dels membres del seu equip. Ha quedat clara la seva aposta pel "com més curt millor". 

 

 

El ministre en defensa de la ramaderia

Pel que fa a Luis Planas, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació —del qual depenen les competències del sector en qüestió—, també ha manifestat el seu rebuig a les paraules de Garzón.

Val a dir que ni ell —ni ningú— era coneixedor de la intenció del ministre de publicar el polèmic vídeo.

En una entrevista a la cadena SER, ha declarat: "Assenyalar amb el dit el sector carni no em sembla just". "La meva opinió és que el sector ramader està sent objecte de crítiques profundament injustes i mereix un respecte pel treball honest que fa per tots nosaltres en l'alimentació i en l'economia". Tot i això, ha matisat: "No m'agrada entrar en polèmiques i menys amb un col·lega de govern". 

"A Madrid es diuen moltes tontás"

Una mica més agressiu ha estat el —també socialista— president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. Page ha criticat aquest dijous les paraules del ministre de Consum: "A Madrid es diuen moltes tontás per part de la classe política, que no acaba d'assabentar-se del que passa en aquest país", ha dit el president regional.

"Vull empresaris que vulguin guanyar diners, perquè ja tenim un ministre que s'està inventant el seu càrrec cada dia i diu que no cal menjar carn, amb el que això implica per a milers de llocs de treball del sector carni en aquesta regió", ha asseverat el cap de l'executiu autonòmic durant la presentació en la localitat toledana de Torrijos de la nova flota d'ambulàncies del Grup d'Empreses San Román.

"I demà es posaran amb el vi, i passat amb el formatge; no sé el futur que tenen com a dietistes, però si no tenen res a fer, que no s'inventin la política per crear problemes a la gent", ha continuat García-Page.

 

 

Garzón, sense suport

I, amb tota aquesta polèmica, durant una intervenció a La Hora de la 1, ha hagut d'explicar que el seu objectiu no és que la gent deixi de consumir aquest producte, sinó "canviar els hàbits a uns més ecològics i sostenibles", mentre que, al mateix temps, s'ajusta el consum a les recomanacions de la comunitat científica.

En definitiva, sense el suport dels ramaders, de l'oposició —com és evident— ni dels membres del seu mateix partit, a Garzón només li queda el tuit publicat per Pedro Sánchez l'any 2011: "Dinant en un restaurant vegetarià del carrer Santiago, paral·lel al Mayor, a Madrid, deliciós. Bé de preu i bon menjar. Us el recomano". (Gràcies, Twitter, per recuperar relíquies com aquesta). 

 

TUIT PEDRO SANCHEZ COMIENDO EN UN RESTAURANTE VEGETARIANO