La CUP ha carregat contra l'Aliança Catalana de Sílvia Orriols perquè, al parer de la cap de llista per Girona al Congrés, Mireia Vehí, el partit ripollenc d'extrema dreta, "tot i que es disfressi d'independentista, defensa el mateix que Vox", practica una política "covarda i sense ànima" i "assenyala els més dèbils i defensa els poderosos". Justament des de Ripoll, Vehí ha demanat a ERC i Junts que tanquin un pacte al Consell Comarcal del Ripollès a "fer fora d'una vegada" el govern d'Orriols.

La formació ha acudit a la localitat ripollenca en el segon dia de campanya de les eleccions del 23-J per mostrar el seu rebuig a les polítiques d'Aliança Catalana, que governa en solitari des del 17 de juny, i per fer una crida a les forces de la comarca que es posin d'acord. La constitució de l'ens comarcal s'ha de fer el 17 de juliol i les formacions aprofitaran aquesta última setmana per negociar un acord. A principis de la setmana que ve s'ha de produir una reunió a quatre entre ERC, Junts, PSC i CUP, que fins ara havien estat vetats de la negociació pel partit que presideix Laura Borràs, segons han detallat fonts dels cupaires a l'ACN.

La diputada de la CUP al Congrés ha detallat que l'extrema dreta "no és un problema exclusiu de Ripoll" sinó que Aliança Catalana fa servir les mateixes polítiques que "assenyalen els dèbils per resoldre problemes complexos, utilitzen notícies fàcils i aposten per la solució de l'últim contra el penúltim". Davant del "cicle complicat" en el qual ha predit que pot entrar la política després de les eleccions al Congrés, amb una possible victòria de les dretes espanyoles, Vehí ha demanat "parar l'extrema dreta amb tota la generositat" i no només des de les institucions "sinó també des del carrer". "Que la gent s'impliqui, s'organitzi i mostri un rebuig constant i quotidià", ha dit.

D'altra banda, la cap de llista per Girona ha afirmat que si Aliança Catalana decideix fer el salt a la política parlamentària catalana amb altres partits, tal com ha afirmat Orriols, "serà més fàcil que vegem una cosa molt clara i és que tot i que es disfressi d'independentista està defensant el mateix que Vox". En concret, Vehí ha afirmat que Orriols "no és tan diferent de l'extrema dreta de Madrid" perquè també considera que "el problema a casa nostra és la població migrant".

"Una comarca abandonada"

El regidor d'Alternativa per Ripoll-CUP a l'Ajuntament ripollenc, Dani Vilaseca, ha afirmat que tres setmanes després de la constitució del consistori "hi ha una possibilitat" d'arribar a un pacte en l'ens comarcal i ha recordat que ja es va assolir una entesa una setmana abans de la investidura d'Orriols. "Aquest acord el que ha de fer és fer fora d'una vegada per totes l'extrema dreta de l'alcaldia", ha demanat el regidor. El regidor cupaire ha avisat als partits que volen ser alternativa a Aliança Catalana que "ningú entendrà que en un lloc arribin a un acord i a l'altre no". Vilaseca ha insistit que "cada dia que passa amb l'extrema dreta a l'Ajuntament és un dia que perdem per la lluita en favor dels drets socials, d'un habitatge digne, d'una sanitat i d'una educació pública forta". Vilaseca ha afegit que l'auge d'Aliança Catalana a Ripoll s'explica perquè és una "comarca abandonada" tant pels governs de la Generalitat com de l'Estat, però demana abordar aquesta deixadesa parlant de "desigualtat, d'habitatge, i de pobresa" i no "culpabilitzant només un col·lectiu".

Seran "generosos" a Madrid

La CUP diu que combatrà l'extrema dreta al Congrés dels Diputats "de la forma més generosa possible" però avisa que la seva condició per investir Pedro Sánchez continua sent "data i pregunta" d'un referèndum d'autodeterminació després de les eleccions del 23-J. Ho ha assegurat aquest dissabte a Ripoll la cap de llista de Girona, Mireia Vehí, que ha afirmat que les propostes socials de Sumar com ara reduir la jornada laboral són "paper mullat" perquè després volen governar amb el PSOE que té propostes com apujar l'edat de jubilació als 70 anys. "Direm no a la dreta i l'extrema dreta, però no ho farem per salvar el PSOE, que és un partit del règim, una empresa que mai tanca. Ho farem per salvar el nostre poble i això es diu data i pregunta d'un referèndum", ha insistit la líder anticapitalista.