Alfonso Guerra, exvicepresident del govern espanyol, ha insistit en un col·loqui aquest dilluns a Sevilla que cal resoldre la situació del rei emèrit Joan Carles I. Per al socialista, és necessari que l'exmonarca torni a Espanya tan aviat com pugui perquè "seria un error històric per al país" si l'emèrit mor a Abu Dhabi. En aquesta línia, ha apuntat: "Imaginem que mor el rei a Abu Dhabi. S'enterra al desert? El portem fins aquí? Honestament, em sembla que s'hauria de resoldre com abans millor abans que passi alguna cosa que ens deixi en molt mal lloc com a país". Guerra ha refermat la seva argumentació recordant el cas de Joan de Borbó, el pare de Joan Carles I. Sense títol de rei, se'l va enterrar amb "honors" i, de fet, les seves restes són al panteó de reis de l'Escorial. Amb el seu fill, diu Guerra, "què faran? L'enterraran al desert? És una manera fatal d'acabar la història". Novament, sobre el paper de Joan Carles I, Alfonso Guerra ha sostingut que l'emèrit "mai hauria d'haver marxat".
Justament la conferència consistia en una entrevista del mateix Alfonso Guerra a l'escriptora i autora francesa Laurence Debray, que ha escrit i publicat el llibre 'Mi rey caído' i el documental 'Yo, Juan Carlos, rey de España'. Al llarg de la xerrada, Debray ha explicat com va sorgir la seva "admiració" per Joan Carles I i, tal com ha dit l'exvicepresident de l'executiu estatal, també ha apuntat que la mort de l'emèrit a l'estranger "pot ser un error per a la corona" i que pot "debilitar-la". En comparació amb la monarquia britànica, l'escriptora ha assenyalat que, a l'Estat, la monarquia "és molt fràgil" perquè Joan Carles I va arribar l'any 1975 de la mà del dictador Franco, contràriament al Regne Unit, on les successions han estat "ininterrompudes durant segles". En aquest sentit, Laurence Debray també ha instat a la tornada de l'emèrit per tal que aquesta tingui "una continuïtat" i la institució gaudeixi d'"estabilitat històrica i nacional".
"Tenim una memòria molt curta amb els èxits de Joan Carles I"
Guerra ha abanderat novament la defensa del llegat del rei emèrit Joan Carles I. Per fer-ho, ha retrocedit fins a l'inici de la Transició i ha fet referència de l'opinió que l'esquerra ha tingut sobre la figura del monarca: "L'esquerra espanyola ha tingut una evolució radical sobre Joan Carles I. Durant la Transició, va sorprendre a tothom, a uns més que a altres. Tota la premsa va criticar la seva decisió de posar al capdavant de l'executiu a Adolfo Suárez, menys un diari clandestí, El Socialista". En aquest sentit, ha elogiat la trajectòria de l'exmonarca: "Quin rei ha pres tot el poder d'un dictador i ha decidit entregar-lo i fer una democràcia?", ha deixat anar Guerra, per finalment cloure que "a Espanya, tenim la memòria molt curta" sobre els triomfs de Joan Carles I.
Per la seva banda, l'escriptora Laurence Debray ha emfatitzat que "darrere de l'heroi polític" que suposa Joan Carles I, "hi ha un home amb ombres, errors, debilitats" i això és el que el fa ser un "personatge de novel·la". Per reforçar aquesta idea, Debray ha indicat que "el fet d'anar així a l'altra banda del món, desaparèixer, afegeix alguna cosa de personatge de novel·la". Encara sobre la seva marxa, l'autora considera que va ser "insòlit" que sortís d'Abu Dhabi i ha asseverat que "entén" la "decepció de la societat". Tot i això, ha refermat que Espanya "és el país de Joan Carles I i crec que un rei se'n va del seu país si hi ha una invasió". Per a Debray, això "no anul·la el problema, encara hi és. Què fem ara? Quan torna? Per què torna?", ha puntualitzat.