La batalla entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso està tenint un preu molt alt per al Partit Popular: perdre l'avantatge sobre el PSOE que la majoria d'enquestes electorals li pronosticaven. El dany ha estat ràpid i té conseqüències fatals per als populars. Segons l'enquesta d'IMOP-Insights encarregada per El Confidencial, en un mes el PP ha caigut en picat entrant en un empat tècnic amb el PSOE, al que fins fa poc superava de lluny.

Si ara se celebressin unes eleccions generals, el PP salvaria els mobles gràcies a la llei electoral, ja que tot i que congrega un percentatge de vot menor que els socialistes, un 26,8% davant d'un 27,1%, tindria més escons. Els populars es plantarien sent la força majoritària amb 113 diputats, 24 més que els actuals.

Per la seva banda el PSOE es recupera a poc a poc i obtindria 107 representants, 13 menys que en l'actualitat, però en una nova tendència ascendent. Els socialistes encara tenen opcions per endavant, en especial, quan el seu principal competidor s'està ferint a si mateix. 

Font: El Confidencial

En un mes empat tècnic

Acabar sent el primer partit de la cambra en nombre de representants és gairebé un premi de consolació per al PP, que fins fa poc liderava sobradament els sondejos. La guerra sense treva entre Casado i Ayuso ha debilitat als populars molt ràpidament, segons han comprovat des d'IMOP, els quals fa mesos que fan enquestes per estudiar la intenció de vot. 

En els darrers mesos el PP s'ha anat distanciant del PSOE, el qual es va arribar a situar en les enquestes per sota del llindar dels 100 diputats, un cop que de materialitzar-se, hagués estat molt dur per al partit del president Pedro Sánchez.  

Font: El Confidencial

Però el canvi més destacat és el que ha succeït en el darrer mes, període en què el PP ha caigut en picat en la intenció de vot. Entre el 27 d'octubre i el 24 de novembre la formació de Casado ha perdut 7 escons, mentre el PSOE n'ha guanyat 7 i l'ha superat en percentatge de vot. Tot plegat deixaria un arc parlamentari que dificultaria a totes les formacions acordar un govern. 

Font: El Confidencial

Vox i Unidas Podemos, petits canvis a la segona fila

Darrer del PP i el PSOE es tornen a trobar Vox i Unidas Podemos. Les dues formacions pateixen alguns canvis en la nova enquesta d'IMOP. El principal beneficiat del moviment d'escons és Vox. 

La formació d'extrema dreta passaria dels 52 escons actuals a 57, cinc nous diputats a la cambra. Concretaria el 16,7% dels vots i es consolidaria com a tercera força al Congrés dels Diputats. Fins ara Vox havia mantingut els seus resultats de les eleccions del 2019 amb petits canvis, que sovint ni tan sols modificaven el nombre de representants que tenien en l'arc parlamentari. Aleshores, d'on ve aquest creixent? Majoritàriament, es deu al fet que els votants de Santiago Abascal que planejaven confiar al seu vot en Casado estan farts de la inestabilitat del PP i n'ha atret de nous. 

Unidas Podemos frena la seva caiguda, motivats per l'impuls de Yolanda Díaz. Després d’estar sota mínims la formació morada s'ha anat recuperant a poc a poc a les enquestes. Actualment, encara tindria menys diputats que els obtinguts l'any 2019, però deixa enrere els seus pitjors pronòstics. Si les eleccions tinguessin lloc avui, s'estima que el partit aconseguir 27 escons, 8 menys que en els anteriors comicis, concentrat un 11% dels vots. 

Cap de les dues formacions, però podrien servir de suport total al PP o el PSOE, ja que en cap cas sumarien els 175 diputats necessaris per tenir majoria. 

Adeu a Ciutadans

Entre les novetats que presenta l'enquesta és la desaparició de Ciutadans de l'arc parlamentari. Fins ara tots els sondejos pronosticaven una patacada impressionant de la formació taronja, deixant-la només amb un diputat. La nova enquesta d'IMOP, però, apunta que perdran els 10 diputats que tenen ara mateix, arreplegant un 2% dels vots. 

Amb un nombre similar de percentatge de vots, però amb un futur més brillant es troba Más País. La formació d'Íñigo Errejon, la qual es manté estable i sumaria un diputat més, arribant als tres representants a la cambra. 

El bipartidisme en el passat

Com ja ha passat en sondejos anteriors, els partits regionals consoliden la seva força al Congrés marcant la governabilitat de l'Estat. 

N'hi ha que mantenen intacte la seva força a la cambra, com és el cas d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i el PNB. Les tres formacions es quedarien amb el mateix nombre diputats: 13, 8 i 6, respectivament. 

En canvi, EH Bildu perdria representants passant de 5 escons a 4. Concentraria un 1% del vot total. 

Finalment, formacions com el BNG i la CUP sumarien un escó, arribant els dos partits als 3 diputats. 

 

 

Imatge principal: Pablo Casado, líder del Partit Popular durant una intervenció al Congrés dels diputats / Europa Press