Irene Montero. És el nom i el cognom que, a Madrid, marcarà l’agenda política setmanal en l’espai que se situa a l’esquerra del PSOE. Tot i l’acord de coalició entre les dues formacions per les eleccions generals, la relació entre Podemos i Sumar continua sent tòxica, i els morats mantenen declarada la seva guerra al partit de Yolanda Díaz: demanen a la vicepresidenta segona del govern espanyol que “rectifiqui” i incorpori la ministra d’Igualtat a les seves llistes electorals el pròxim 23-J. La líder de Sumar, però, es manté impassible i fins i tot fa cas omís a les súpliques. Aquest dilluns ha evitat respondre les preguntes relacionades amb l’actual cara més visible de Podemos.

La coportaveu de Podemos, Isa Serra, ha insistit aquest dilluns que Yolanda Díaz ha de retirar el seu veto a Montero. Ho ha justificat assegurant que és un gest que demostraria “respecte” per part de la líder de Sumar a la formació morada. Tot i voler deixar ben clar que no existeix cap risc de fractura entre les dues formacions de cara a la coalició, ha explicat que divendres passat Podemos va signar un matrimoni electoral amb Sumar “sense acord” polític entre ambdós partits.

 

Segons el seu criteri, l’exclusió de Montero de les llistes electorals del 23-J és un “error” i un “terrible missatge” a la societat, especialment a l’electorat d’esquerres, perquè el gest de Yolanda Díaz significa que “es veta a les valentes” i a les que “s’enfronten al poder tot i les campanyes d’odi”. És per tot això que Podemos assegura que mantindrà durant els pròxims dies converses amb Sumar per tenir més representació a les llistes. El termini per presentar definitivament les llistes acaba el dilluns 19 de juny.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Pablo Iglesias, que ha demanat en una entrevista a Rac1 que Yolanda Díaz “rectifiqui” per tal d’incorporar a Irene Montero a les llistes del 23-J. L’exdirigent de Podemos ha sortit en defensa de la seva parella i ha titllat de “vergonya” la purga que la vicepresidenta segona del govern espanyol li ha fet a la ministra d’Igualtat. “És un terrible error que pot fer mal a un espai polític imprescindible”, ha afegit. Segons el cofundador de Podemos, el caïnisme de Yolanda Díaz no serà ben vist per l’electorat que se situa a l’esquerra del PSOE.

Yolanda Díaz evita pronunciar-se sobre Irene Montero

En una visita a Luxemburg, ha estat preguntada pel veto a Irene Montero, i s’ha limitat a respondre que “Espanya demana que es parli dels seus problemes reals”. “Espanya demanava un gran acord i l’hem fet pel nostre país”, ha afegit. Davant la negativa de la vicepresidenta a respondre, la premsa hi ha insistit, i se li ha tornat a preguntar sobre haver expulsat la ministra d’Igualtat de la coalició. “Ja he respost a aquesta pregunta”, ha dit, malgrat que no ho havia fet.