S'esgota el termini autoimposat per ERC per tancar un acord amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa i la negociació comença a transformar-se en una batalla de nervis. Esquerra va deixar clar fa setmanes que qualsevol pacte s'ha de tancar abans que acabi el mes de juliol i que el finançament és la pedra de toc que marcarà l'èxit de les converses. El PSC manté un silenci opac, però la visita del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Palau de la Generalitat i les declaracions dels mateixos dirigents d'Esquerra en el sentit que l'acord avança, han atiat les interpretacions periodístiques sobre la possibilitat d'una fumata blanca en les properes hores. ERC assegura, però, que calen més moviment en la carpeta de finançament i intenta refredar la imatge que l'acord està ja tancat. 

Per als socialistes, la investidura de Salvador Illa es convertiria en un baló d'oxigen, enmig d'un panorama desolador per al PSOE, marcat per la decisió del jutge Juan Carlos Peinado de citar a declarar Pedro Sánchez pels negocis de la seva esposa, i el revés que va rebre aquesta setmana La Moncloa al Congrés quan no va aconseguir aprovar el sostre de dèficit i la reforma de la llei d'estrangeria, la qual cosa ha fet evident la seva feblesa parlamentària.

ERC

En el cas d'Esquerra, la negociació amb el PSC arriba en el pitjor moment, en plena crisi interna com feia anys que no es vivia a la seu del carrer Calàbria, que ha fet evident la batalla oberta entre el fins ara president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, i a la qual s'ha afegit les informacions sobre les campanyes de falsa bandera orquestrades des d'ERC i que han provocat la dimissió de Sergi Sabrià, un dels pesos pesants del partit i mà dreta de Pere Aragonès.

Per a Esquerra anar ara a unes eleccions és el pitjor escenari, però investir Salvador Illa tampoc és fàcil, com s'admet a la cúpula del partit on se subratlla l'esgotament que hi ha entre la militància davant els reiterats incompliments dels socialistes. D'aquí l'interès de la cúpula republicana de materialitzar compromisos pendents abans d'anunciar cap nou pacte, com els fons destinats al traspàs de Rodalies o per a Recerca anunciats dilluns.

Rovira

Els dubtes interns sobre la conveniència de l'acord arriben a l'extrem que fonts d'Esquerra asseguren que la secretària general no defensarà el pacte davant de l'executiva del partit sinó que es limitarà a exposar l'oferta acordada. En qualsevol cas, des de la direcció d'ERC s'insisteix que abans de sotmetre la proposta tancada amb els socialistes a la militància haurà de ser ratificada per l'executiva. La cúpula del partit tampoc amaga els moviments per intentar implicar Junqueras en l'acord, però aquest des que va renunciar al càrrec, s'ha limitat a observar la situació des d'una discreta i silent distància.

En aquest context, fonts d'Esquerra insistien aquest vespre al Parlament que les negociacions no estan en la recta final, que el PSC s'ha de moure més si vol aconseguir un pacte per investir al seu primer secretari i que l'escull per tancar un acord continua sent el finançament propi.

Diputació permanent

Per la seva banda, el PSC es limita a assegurar que seran pacients i generosos per aconseguir portar les converses a bon port i insisteixen que, per més que ERC situï l'acabament de les converses a finals de juliol, el termini per a la investidura no s'esgota fins al 26 d'agost. Des de Madrid, però, la impaciència és evident i les declaracions dels ministres assenyalant la imminència del pacte se succeeixen dia rere dia.

En cas que l'acord es tanqui un cop hagi acabat el mes de juliol, correspondrà a la diputació permanent del Parlament decidir la convocatòria del ple d'investidura i no a la Mesa de la cambra, on l'independentisme té la majoria. La diputació permanent, que s'encarrega del govern del Parlament entre períodes de sessions, està constituïda per 23 diputats que representen els diferents grups i té la capacitat de convocar el ple per decisió de la majoria absoluta dels seus membres.