Espanya actua. El Ministeri de Defensa ha anunciat avui que les Forces Armades reforçaran el contingent espanyol que ja hi ha actiu a Letònia, a la frontera amb Rússia, amb un total de 150 militars. Tot plegat s'emmarca en un moment crític per a la guerra que protagonitzen els russos i Ucraïna. Després de la invasió, la resposta per part de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord i la Unió Europea han donat una resposta més aviat tímida, centrada especialment a imposar sancions econòmiques. Ara, però, els espanyols fan una passa endavant i envien aquestes tropes per augmentar la pressió sobre Vladímir Putin.
Els 150 militars se sumen, doncs, a la feina dels 350 homes i dones que actualment ja són al país bàltic. Un reforç que s'impulsa exclusivament dintre del marc de l'OTAN, ja que el contingent s'afegeix al Battle Group de l'aliança internacional. Es tracta d'un operatiu que participa en la missió Enhanced Forward Presence (eFP), i que precisament té la intenció de fer efectiva la dissuasió davant de qualsevol agressió russa als països bàltics. Així, el Ministeri reivindica que el desplegament de les tropes té una "naturalesa defensiva", i respon al compromís existent a l'OTAN "d'ajudar els països aliats".
L'anunci de Margarita Robles
Ahir mateix, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ja va anunciar que l'exèrcit espanyol enviaria més militars a la frontera amb Rússia. Aquesta acció pretén demostrar que l'Aliança "no accepta amenaces" i condemna la invasió a Ucraïna, segons deia Robles. "La posició de l'OTAN és reforçar les fronteres dels països aliats i aquí hi haurà Espanya sense cap dubte", va remarcar. A més, Robles va assegurar que la pau està sent "salvatgement atacada" pel president rus, Vladímir Putin, i va aprofitar per lloar la resistència ucraïnesa davant la invasió russa, davant de la qual va animar l'OTAN i la UE a actuar.
En l'anunci d'ahir, Margarita Robles no va detallar el nombre de militars que s'enviarien ni la localització exacta, una informació que ara s'ha fet pública. Actualment, Espanya compta amb uns 800 militars desplegats en missions de l'Aliança a la frontera amb Rússia. Les Forces Armades són presents a Letònia amb 350 militars de l'Exèrcit de Terra, a més d'un desplegament de l'Exèrcit de l'Aire a Bulgària per vigilar el seu espai aeri i la participació de l'Armada a les agrupacions permanents que es troben a la Mediterrània, segons recull Europa Press.
La petició de Volodímir Zelenski
Els ucraïnesos "han demostrat que són iguals que els europeus" i ha demanat a les institucions comunitàries que demostrin que "estan amb el poble ucraïnès", que està "donant la seva vida per uns valors”. Així ha parlat a través d'una videoconferència el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, al Parlament Europeu, on ha intervingut aquest dimarts. "Sense vostès, Ucraïna estarà sola. Hem demostrat la nostra força, hem demostrat que som iguals que vostès. Demostrin que estan amb nosaltres, que no ens deixaran de banda", ha dit el president ucraïnès. L'hemicicle, que ha rebut Zelenski amb una llarga ovació tancada, ha estat ple de símbols amb els colors de la bandera del seu país, groc i blau, i han acollit en persona l'ambaixador d'Ucraïna davant de la Unió Europea i un grup de ciutadans ucraïnesos.
Per altra banda, Zelenski ha rebutjat el missatge de Rússia a Ucraïna. El Kremlin va dir a l'inici de l'operació que es tractava d'una operació militar, on només es colpejarien infraestructures d'aquest tipus. Però no està sent així. El president ucraïnès ha recordat que "estan morint nens" durant els atacs. "Com pot ser que (el president rus Vladímir) Putin parli d'atacs a infraestructures militars quan moren nens i joves? Ahir van acabar amb la vida de 16 nens ucraïnesos", ha destacat. "Tenim el desig de veure les nostres futures generacions vives, crec que és un desig just".