El coronavirus ha afectat tots els àmbits del dia a dia i la Diada tampoc se n'ha escapat. Aquest any no es veurà la massiva manifestació organitzada per l'ANC, tampoc hi haurà el tradicional Concert per la Llibertat d'Òmnium Cultural i el Govern ha suspès la majoria d'actes oficials que celebrava cada any. Així doncs, quins actes queden a la Diada d'enguany?
En primer lloc, l'ANC ha readaptat el format de la seva convocatòria per poder complir amb les mesures sanitàries. Ha dispersat la manifestació a 107 punts diferents situats a 82 municipis d’arreu de Catalunya i en cap d'ells es podrà superar el mig centenar de participants. En total, es preveu que hi participin 48.000 persones que han d'inscriure's prèviament a la web de l'Assemblea.
D'aquests 107 punts, almenys 13 ja estan plens segons anunciava aquest dimecres la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. Entre els que ja estan complets, hi ha l’acte polític central, que es farà a la seu de l’Agència Tributària espanyola, a la plaça de Letamendi de Barcelona.
A part de l'acte central, també hi haurà concentracions a diversos punts de Barcelona com la plaça Universitat, la seu de la Seguretat Social espanyola (Aragó-Passeig de Gràcia), el Banc d’Espanya (plaça de Catalunya), les estacions de Sants i de Sant Andreu Arenal, l'Institut de Seguretat Social i l’oficina d’Estrangeria (Passeig de Sant Joan-Sant Antoni Maria Claret) i la Tresoreria General de la Seguretat Social.
Als 81 municipis restants, les mobilitzacions es faran a jutjats, estacions de RENFE, oficines de la seguretat social, del servei públic d’ocupació espanyol (SEPE), i de l’agència tributària. En els casos en què per qüestions sanitàries no es puguin celebrar en aquests punts concrets, les concentracions es faran a places o avingudes properes.
Els actes es podran seguir a partir de les 17:30h a través d'una retransmissió en vídeo presentada des de l'acte central de plaça Letamendi i que connectarà amb les accions dels altres punts del territori. A partir de les 18:30h tindran lloc els discursos polítics per part del president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera; el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri; i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. L'acte es donarà per acabat a les 19h i aquest any no hi participarà cap membre de Govern.
Balcons i xarxa QR
Les concentracions no són l'única iniciativa impulsada per l'ANC aquest any. També s'ha fet una crida a sortir als balcons a les 17:14h dirigida a tots aquells que no vulguin o no puguin assistir a les altres convocatòries.
En paral·lel, s'ha organitzat la web Xarxa Independència on es pot accedir a través d'un codi QR i que té com a objectiu crear vincles entre persones, blocs solidaris i assemblees de base. El codi es pot aconseguir juntament amb la samarreta de la Diada 2020, a les assemblees territorials i a la seva web. Amb cada codi es realitza una aportació econòmica per a un dels blocs solidaris: sanitat, cultura i llengua, medi ambient i social.
Ofrena floral a Rafael Casanova
L'ofrena floral a Rafael Casanova, que ha estat pendent de confirmació pràcticament fins l'últim dia, finalment sí que se celebrarà. Hi assistiran representants de les principals institucions polítiques del país, així com també membres de partits polítics i d'entitats socials, culturals i esportives.
L'acte se celebrarà a les 9 del matí a l'estàtua de Rafael Casanova, situada a la ronda de Sant Pere de Barcelona. Aquest any, ateses les normes i recomanacions sanitàries, s'ha optat per la participació de delegacions reduïdes de cada partit o entitat i no s'ha convocat públic a l'acte.
Concentració de l'esquerra independentista al TSJC
L'esquerra independentista manté la seva convocatòria anual i crida al passeig de Lluís Companys, és a dir, davant de la seu del TSJC, a les 19h. La idea és celebrar una "manifestació estàtica" que comptarà amb totes les mesures sanitàries pertinents: accés limitat, distància mínima de dos metres i ús de la mascareta. També s'utilitzaran codis QR per controlar l'accés i es prendrà la temperatura a tots els participants.
Paral·lelament, l’esquerra independentista també organitza actes polítics en altres municipis. Concretament al passeig de la Copa de Girona a les 11h, a l'avinguda Blondel de Lleida a les 13h i a la plaça de la Llibertat de Reus a les 19:30h.
Altres manifestacions populars
A través de les xarxes socials, s'ha convocat una concentració davant del Parlament a les 18h. Emplacen els manifestants a portar "ous, pintura i el que vulguis" per "deixar un missatge a la façana" de la cambra catalana. Recuperant el hashtag ja utilitzat en altres manifestacions #EnsVeiemAlParlament, la convocatòria té per lema "Independència o barricada!".
Des del CDR del Barcelonès també s'ha convocat una concentració alternativa a les 19:30h a l'Arc de Triomf amb Ronda de Sant Pere. Demanen als assistents que, en arribar, es col·loquin en fila mantenint la distància necessària. "Seguretat sí, lluita també!".
👉🏻Aquest #11S vine amb la teva estelada a Arc de Triomf amb Ronda de Sant Pere per cridar ben fort i clar, Independència!
— CDR_Barcelonès #RevoltaPopular 🔥 (@CDR_Barcelones) September 9, 2020
👉🏻Quan arribis, ben provist de mascareta, col·loca't en fila mantenint la distància necessària.
Seguretat sí, lluita també! ✊🏼#Sentenciemlos pic.twitter.com/0jUn7DIPJB
Òmnium cancel·la
Òmnium Cultural ha decidit suspendre la Festa per la Llibertat que se celebra cada any al passeig Lluís Companys de Barcelona l'11 de setembre. Aquesta era la vintena edició i s'havia celebrat de manera ininterrompuda, però enguany l'entitat ha anul·lat els tradicionals concerts multitudinaris que aplegaven milers de persones per seguir les recomanacions sanitàries.
Tot i això, Òmnium sí que serà present durant el matí de la Diada al Passeig Lluís Companys amb un acte polític sense convocatòria pública per denunciar "la repressió de l’Estat espanyol i reivindicar l’amnistia per als presos polítics i exiliats i als milers de persones represaliades".
Envia'ns les teves fotos de la Diada a El Nacional
A El Nacional.cat volem viure la jornada comptant amb els nostres lectors, per això hem habilitat un número de telèfon perquè ens feu arribar les vostres fotografies via WhatsApp per publicar-les a El Nacional.cat.
Podeu participar-hi tant si celebrareu l'Onze de setembre des del vostre poble, com si el viureu des de l'estranger, des d'una gran ciutat catalana o des de Barcelona. Envieu-nos les fotos o vídeos més curiosos de la vostra celebració de la Diada.