Actes institucionals, ofrenes, concerts i, com cada any, una gran manifestació al centre de Barcelona. Aquests seran els actes de commemoració de la Diada d'enguany, clarament marcada per la proximitat de la sentència del judici al procés, que s'espera per la primera quinzena d'octubre. Ja aquest dimarts començarà la celebració amb els actes institucionals i una marxa de torxes a la presó de Lledoners.
El plat fort, però, no serà fins al dia 11, quan hi haurà la gran manifestació al centre de la capital catalana convocada per l'ANC, i on tant els presos i exiliats com tots els partits independentistes han animat a assistir-hi perquè sigui multitudinària per vuitè any consecutiu. Durant la Diada també es faran altres actes com una campanya informativa sobre la "no cooperació" amb l'Estat, un altre per l'alliberament dels presos i dues manifestacions alternatives.
Dia 10, la vigília
El Parlament dóna el tret de sortida
20:00h. Auditori del Parlament. La cambra catalana serà l'encarregada de donar el tret de sortida a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, amb l'entrega de la Medalla d'Or a Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch, i a Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Proactiva Open Arms, que seran els guardonats d'enguany en reconeixement per la seva tasca en el rescat de refugiats al Mediterrani. La glossa la farà l'exfutbolista i entrenador Pep Guardiola i l'entrega el president del Parlament, Roger Torrent. L'acte, conduït per la periodista Raquel Sans, comptarà amb l'actuació de Joan Dausà.
La plaça Sant Jaume clama "tornarem" (finalment serà dimecres)
22.00h. Plaça Sant Jaume (Degut a la previsió de pluja s'ajorna a dimecres a les 22h). El president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent, encapçalaran l'acte institucional de la Diada. L'espectacle, que duu per títol 'Tornarem', tindrà com a eixos principals la reivindicació de la resistència col·lectiva i la llibertat dels presos polítics i exiliats. Començarà amb la formació de gala dels Mossos d'Esquadra, que aquest any celebren el seu tricentenari i, a continuació, s’hissarà la bandera de Catalunya mentre el Cor Jove Nacional de Catalunya interpretarà El Cant de la Senyera.
L'espectacle està estructurat en quatre blocs que recordaran els centenaris de la vaga de la Canadenca i el naixement del poeta Joan Brossa, així com el 80è aniversari del gran exili republicà de la Guerra Civil. També s’homenatjarà els migrants i refugiats de tots els temps, fins a l’actualitat. Finalment, hi haurà diverses actuacions musicals com la de Lax’nBusto o la de Marina Rossell. Els partits unionistes ja han anunciat que no hi participaran en considerar-lo un acte independentista.
En principi l'acte s'havia de celebrar dimarts, però finalment serà dimecres a la nit degut a la previsió de pluja intensa.
La Diada també arriba a Lledoners (ajornat a l'1 d'octubre per la pluja)
Passades les 20.00h. Pla de Lledoners. (Degut a la mala previsió del temps, s'ha ajornat pel vespre de l'1 d'octubre. Les set assemblees territorials organitzadores han decidit canviar la data com a mesura de seguretat). L'esperit de la Diada arribarà aquest any també a Lledoners, on hi ha tancats part dels presos polítics. Set seccions territorials de l'ANC del Bages han sumat esforços per organitzar una Marxa de Torxes conjunta, que tindrà com a punt final l'esplanada de Lledoners. La marxa sortirà de quatre punts diferents –Pla de Vinyals II, Santuari de Joncadella, Camí de Santpedor a Joncadella i Pineda de Bages– i l'objectiu és aplegar-se a partir de les nou del vespre a l'esplanada de Lledoners, on a dos quarts de deu és previst un acte amb parlaments i actuacions. L'acte comptarà amb la participació de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i l'assistència de familiars dels presos.
Suspesa la il·luminació de Montserrat pel mal temps
20.30h. Massís de Montserrat. Estava previst que prop de mig miler d'escaladors il·luminessin les agulles del massís de Montserrat per exigir la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. La idea era il·luminar cent trenta-un punts pels 131 presidents de la Generalitat. Aquest dilluns a la tarda, però, s'ha suspès per motius de seguretat. Els organitzadors ho han decidit després de reunir-se amb els cossos de seguretat davant la previsió de forts aiguats. Ara pensen en una altra data per portar-ho a terme que podria ser als voltants de l'1 d'octubre. Aquesta acció, organitzada per Artistes Per la República, ANC, Federació d'Excursionistes de Catalunya i Òmnium Cultural, ja es va realitzar de manera similar fa 20 anys, però aquesta vegada serà amb el doble de llums –fins a 131– i l'objectiu és que es col·loquin de forma harmònica i es puguin veure des dels diferents vessants de la muntanya.
El Fossar de les Moreres pren el relleu
A mitjanit. Fossar de les moreres. Com cada any, cap a la mitjanit, el Fossar de les Moreres s'omplirà de partits i simpatitzants independentistes, aplegats per fer una ofrena als morts durante el setge de Barcelona de 1714. Un acte que l'any passat ja es va convertir en un homenatge als presos i exiliats i que probablement continuï així aquest any. El president del Govern, Quim Torra, juntament amb altres representants institucionals, faran l'ofrena a primera hora del vespre per evitar l'encavalcament amb altres actes.
Dia 11, la Diada
La jornada arrenca amb l'ofrena a Rafael Casanova
09.00h. Ronda de Sant Pere amb carrer Girona. La jornada arrencarà, com és habitual, amb l'ofrena floral a Rafael Casanova. El Govern, encapçalat pel president Quim Torra, serà el primer a fer l'ofrena, i posteriorment ho farà la mesa del Parlament, que donarà pas a la resta de partits i entitats. El monument a Casanova de Barcelona, però, no serà l'únic protagonista. També es farà una ofrena institucional a la seva tomba, a Sant Boi de Llobregat, i també en altres monuments d'arreu del país.
L'ANC crida a la "no cooperació" amb l'Estat...
De 10.00h a 15.00h. Pla de Palau de Barcelona. Seguint amb la nova estratègia de l'ANC i amb l'objectiu de portar la reivindicació de la Diada més enllà de la manifestació de la tarda, l'entitat té previst dur a terme una campanya informativa durant el matí per conscienciar sobre l'"empoderament ciutadà". Així doncs, es podrà trobar informació sobre les petites accions "individuals o col·lectives" que es poden fer per avançar cap a la independència, com la campanya del consum estratègic –on es crida a deslliurar-se de les grans empreses de l'Ibex 35– o s'animarà a afiliar-se a sindicats o a apuntar-se a llistes de col·legis professionals que tinguin com a objectiu la independència.
...i Òmnium a la llibertat dels presos
10.00h i 12.00h. Passeig Lluís Companys. Durant el matí, Òmnium tindrà obert un espai al passeig Lluís Companys on hi haurà una fira, una mostra d'entitats i el concert infantil del grup Xiula. A les 12h, al mateix emplaçament, es durà a terme l'acte 'Pels drets i les llibertats, absolució', on una representació de les diferents sensibilitats socials i polítiques del país demanaran la llibertat dels presos polítics.
Manifestació alternativa davant del Parlament
13.00h. Davant del Parlament. També al matí hi haurà una manifestació alternativa davant la cambra catalana –que aquell dia estarà celebrant una jornada de portes obertes, igual que el Palau de la Generalitat–, per reclamar la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i l'aixecament de la suspensió de la DUI. La mobilització ha estat convocada a través de les xarxes socials a través de compte 'Via Fora' i ha estat secundada per alguns independentistes com l'actor Toni Albà, malgrat que cap partit ni entitat s'hi ha afegit. La cita és davant del Parlament a la una del migdia i, quan acabi, els organitzadors tenen intenció de caminar fins a la plaça Espanya per secundar la convocatòria oficial de l'ANC
El plat fort: l'independentisme pren els carrers
16.00h. Gran Via / Plaça Espanya. Serà aquí, doncs, on hi haurà el plat fort de la jornada. La manifestació convocada per l'ANC servirà per obrir un curs polític marcat per la sentència del judici i també com a termòmetre de l'estat del moviment. Després que les inscripcions a la mobilització registressin una forta davallada a mitjans d'agost respecte les dades de l'any passat, s'ha aconseguit remuntar i aquest passat diumenge l'entitat va anunciar que ja hi havia 300.000 inscripcions, 1.000 autocars i 240.000 samarretes venudes. La manifestació d'aquest any tindrà lloc a plaça Espanya i s'estendrà pels sis carrers que hi arriben. En el cas de la Gran Via, el recorregut arriba fins al passeig de Gràcia. Segons l'ANC, la previsió és que s'arribi al milió de manifestants per vuitè any consecutiu.
Aquest diumenge, presos i exiliats van publicar una carta conjunta on demanaven que la manifestació fos massiva i asseguraven que un nou èxit de la Diada seria "la millor avantsala de la resposta davant de la sentència del Tribunal Suprem", prevista per la primera quinzena d'octubre.
L'esquerra independentista també marca perfil
18.30h. Urquinaona. Un any més, l'esquerra independentista –conformada per organitzacions com Endavant, Arran, Alerta Solidària o la CUP– han convocat una manifestació alternativa després de la unitària de l'ANC. La marxa començarà a la plaça Urquinaona i acabarà a la plaça comercial del Born on es celebrarà un acte polític. Sota el lema 'Organitzem el poder popular, cap a la independència no hi ha dreceres', els convocants reclamaran "l’autoorganització popular i la desobediència com a eixos principals per a la conquesta de drets als Països Catalans".
Mishima i Buhos posen la música de la fi de festa
18.30h. Passeig Lluís Companys. La jornada acabarà amb els concerts convocats per Òmnium que, com cada any, tornarà a omplir l'Arc de Triomf de festa i música. Primer hi haurà una cercavila a càrrec de la Rumbera Transfronterera i després prendran el relleu els concerts de Rumba Gipsy Cat, Mishima i Buhos, que seran els encarregats de posar fi a la jornada de la Diada.
Les altres Diades
Per altra banda, les delegacions del Govern tant a Catalunya com a Madrid i també a l'exterior celebraran la Diada als seus respectius territoris. Algunes, com la de Lleida o la de Tarragona ja han celebrat l'acte institucional en els dies previs a l'11 de setembre, mentre que altres ho faran en els posteriors. També les territorials de l'ANC a l'estranger i alguns casals populars establerts fora de Catalunya han organitzat diversos actes en aquestes dates.