Una nova desavinença entre els dos socis del govern espanyol ha tornat a sortir a la llum en els darrers dies. Si bé fa ja unes setmanes que PSOE i Podemos seuen l’un davant de l’altre per solucionar una de les seves lleis més polèmiques, la del ‘només sí és sí’, no ha sigut fins aquest dilluns que han començat a disparar-se públicament. Ha estat primer el Ministeri de Justícia qui ha confirmat que els socialistes volen tornar al model anterior i distingir entre violència o intimidació, i no ha estat fins al vespre que la secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, ha carregat contra la branca del PSOE al Consell de Ministres per voler, a parer seu, desplaçar el consentiment del centre de la llei.
Anem a pams. El consentiment és el cor de la llei del ‘només sí és sí’. És un dels textos més importants que ha aprovat l’executiu presidit per Pedro Sánchez, i la llei estrella de la ministra d’Igualtat, Irene Montero. Es tracta d’una llei que respon a la indignació de la sentència de la Manada i que dona resposta a un dels clams feministes més escoltats durant les manifestacions contràries a aquella resolució: “No és abús, és violació”. Així doncs, es tracta d’una norma que deixa de donar importància a si l’agressor sexual ha fet ús de la intimidació o de la violència per violar la víctima, per, senzillament, avaluar si hi ha hagut consentiment o no per part de la dona.
Dit això, des del Ministeri d’Igualtat sempre s’ha defensat que el motiu dels alliberaments i les rebaixes de penes massives de violadors no es deuen a la redacció de la nova norma, sinó a la interpretació que n’han fet alguns jutges agafant-se a la rebaixa de la forquilla de penes d’aquesta mena de delictes; i han culpat els professionals de la justícia de ser uns masclistes. Una de les propostes que han fet Igualtat i Podemos al PSOE ha estat la de retocar les penes mínimes d’aquesta llei. Ara bé, s’arribi als acords que s’arribi, des del Ministeri es deixa ben clar que, en cap cas, s’acordarà amb els socialistes posar en risc el model de consentiment.
No obstant això, aquest mateix dilluns, el PSOE ha insistit a deixar meridianament clar que el consentiment no deixarà en cap cas de situar-se al centre de la llei, es modifiqui de la manera que es modifiqui. Els socialistes, però, no han concretat de quina manera es faria això. Sí que han anunciat que presentaran al Congrés dels Diputats una proposició de llei per modificar la norma, ja comptin amb el suport de Podemos o no. I cal destacar que d’altra banda, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que la seva formació donarà suport a una reforma impulsada pel PSOE, encara que no compti amb el suport dels seus socis.
Per tant, per què no es fia Podemos del PSOE quan assegura que no retocarà la qüestió del consentiment? Per l'organització morada, és tan senzill com comparar una violació amb la distinció entre furt i robatori. Un furt és quan algú roba alguna cosa sense fer ús de la violència o la intimidació; mentre que un robatori té lloc quan sí que se’n fa ús. Per tant, tornar al model anterior —i distingir si hi ha hagut o no violència o intimidació— comporta distingir, encara que es faci ús d’altres paraules, entre violació o abús. I això, segons Podemos, faria tornar a la casella de sortida: les manifestacions que condemnaven la sentència a la Manada.
El Ministeri d’Igualtat, però, admet que les propostes que ha fet al PSOE per modificar el Codi Penal i reformar la llei del ‘només sí és sí’ no aturarà el flux d’alliberaments d’agressors sexuals. Podemos considera que es tracta d’un canvi de mentalitat a llarg termini, i que, per tant, és comprensible que alguns jutges encara no hagin fet una revisió de les sentències com pertocaria. És per això que demanen formar professionals del món de la justícia en perspectiva de gènere.
Més enllà del Codi Penal
D'altra banda, Podemos ha fet paral·lelament un llistat de propostes al PSOE per millorar la llei del 'només sí és sí' sense haver de passar pel Codi Penal. La formació voldria doblar el nombre de jutjats exclusius de violència sobre les dones, i ampliar les seves competències pel que fa als delictes sobre la llibertat sexual. En aquest mateix sentit, el partit de la ministra Irene Montero recomana reforçar la Fiscalia de violència sobre la dona, així com garantir l’assistència jurídica gratuïta a les víctimes. La formació morada pretén també que el personal de l’Administració de Justícia, d’Interior, Educació i Sanitat rebi formació especialitzada en violència de gènere.
També suggereix que s’augmenti el nombre de policies que es dediquen de forma exclusiva a protegir dones que han patit violència i que, per tant, s’ampliïn també les competències de les unitats especialitzades en delictes contra la llibertat sexual. Tanmateix, la portaveu del govern espanyol, la socialista Isabel Rodríguez, ha desmerescut aquest dilluns les propostes i ha demanat no “frivolitzar” amb un tema que genera “tanta tensió”. Ha opinat que no es tracta d’un cas d’haver de dotar l’administració pública de més recursos, sinó abordar la qüestió des de la modificació del Codi Penal, ja que aquesta llei està generant polèmica per les seves conseqüències en l’alliberament de violadors.