"Quan [el Govern] abandoni els plans per la independència, podrem parlar". Així de clar i taxatiu s'ha mostrat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una entrevista al Financial Times feta després que la Guàrdia Civil comencés a entrar a diferents departaments de la Generalitat i a detenir alts càrrecs del Govern; i així ho ha volgut destacar especialment el diari citat, que no s'acaba de creure les seves paraules.
De Guindos ha volgut enviar un missatge contundent al president Carles Puigdemont i al seu executiu: oferirà una millora del finançament de Catalunya a canvi que s'oblidin del referèndum de l'1-O. Ara bé. Sembla ser que el ministre d'Economia no creu que Catalunya necessiti millorar el seu finançament perquè, des del seu punt de vista, "ja té un bon tracte d'autonomia"; però, tot i així, s'ha mostrat molt disposat a negociar tant el finançament com "altres coses". Això sí, sempre dins del marc constitucional, i justificant-se que si no es va voler negociar amb l'expresident Artur Mas el 2012 era perquè Espanya estava en crisi.
Però ràpidament, De Guindos ha tornat a l'argument que el seu govern ja té com a plantilla fixa i, justament per aquest motiu, ha tornat a carregar contra el referèndum, que ha definit com a "pantomima que no tindrà legitimitat legal", i ha assegurat que Catalunya "no té cap oportunitat de ser independent".
El pal i la pastanaga
El Financial Times, però, no acaba de creure's les paraules de De Guindos i té clar que aquesta és l'estratègia del pal i la pastanaga per evitar que Catalunya marxi d'Espanya. Precisament per això, el diari britànic vaticina que si el govern espanyol no ho gestiona bé, es pot produir "una crisi constitucional i política a gran escala" durant les properes setmanes.
De fet, el rotatiu recorda que Puigdemont ja ha advertit que tots els escorcolls policials i les incursions a diferents impremtes són l'exemple que el govern de Mariano Rajoy ha suspès de facto l'autonomia de Catalunya i insisteix en què el Govern ja va avisar que si l'1-O guanya el 'sí', declararà la independència en 48 hores.
Tanmateix, però, l'executiu estatal ha continuat assegurant per activa i per passiva que no es celebrarà el referèndum i ara proven de fer comentaris que ajudin a convèncer els catalans que no han d'anar a votar, "a banda d'amenaçar amb multes i presó", subratlla especialment el diari citat.
1-O i referèndums franquistes
Assumint que l'1-O podria haver alguna cosa al carrer, però mai un referèndum, De Guindos ha aprofitat l'ocasió per dir-la encara més grossa i ha comparat la cita amb les urnes de l'1-O amb els referèndums de Franco sota l'argument que "no eren democràtics" i que això "és burlar-se de la llei".
I no només això. També ha provat de fer campanya de la por justificant amb arguments econòmics que la independència "seria un suïcidi financer" per Catalunya, que podria patir "una caiguda de la producció del 25 o el 30%" i ha avisat que els bancs "perdran" l'accés a la liquiditat del Banc Central Europeu.
Després de fer un repàs per tots els arguments de De Guindos, l'FT acaba posant damunt la taula que "la saludable regió de Catalunya representa una cinquena part de l'economia espanyola", així com que l'economia catalana "té un gruix domèstic similar al de Portugal o Finlàndia, motiu pel qual Espanya té interessos en mantenir el país integrat".