Després de fer un repàs sobre totes les "millores econòmiques" a l'Estat des que el PP governa, de parlar sobre la prima de risc i d'assegurar que "Espanya ha aconseguit sortir del focus de la inestabilitat política", el periodista Fernando Jáuregui ha fet sortir de la zona de confort el ministre d'Economia, Luis de Guindos, quan a 13TV li ha deixat anar: "Parla d'una sèrie de problemes que tenim i jo crec que els estem oblidant tots –i em preocupa molt– i evitant parlar del problema, que es diu Catalunya, i que té uns efectes econòmics sens dubte".
La resposta del ministre? "No existeix cap inversor internacional important al món que consideri que Catalunya s'independitzarà d'Espanya" i, després que Jáuregui li hagi etzibat que, almenys, "tots pensen que hi haurà enrenou", i en un intent d'esquivar aquesta qüestió, De Guindos li ha retret que "això és una consideració seva".
A parer seu, els inversors "són racionals perquè consideren que per a Catalunya i per a Espanya el millor és que continuem com hem estat en els darrers cinc segles, units", però el que més ha volgut destacar és que "no he vist una sola anàlisi econòmica financera en què es contempli aquest escenari".
Sense alternativa
Repetint una vegada i una altra: "No he trobat en tots aquests anys cap inversor important que posés en qüestió la unitat d'Espanya", i assegurant que "si preguntaven, jo els deia que no hi hauria independència de Catalunya, és impossible".
De Guindos, que ha tornat a reconèixer que Catalunya és "pràcticament el 20% de l'economia espanyola", ha posat damunt la taula que els inversors internacionals "no ho consideren [la independència] com a una alternativa factible" perquè "ningú creu que Catalunya abandoni Espanya, ni tampoc la zona euro, ni la Unió Europea perquè l'empobriment de Catalunya seria brutal".
De fet, el ministre d'Economia s'ha permès el luxe d'opinar sobre les creences dels partidaris del procés afirmant que "ni els sobiranistes catalans creuen que la independència sigui factible", "el govern espanyol està disposat a parlar i a negociar".
Torna l'Operació (anti)Diàleg
"Es parlarà del nou sistema de finançament". El ministre espanyol té clar que l'única via possible amb Catalunya és "continuar dialogant" i tractar el sistema de finançament comunitat per comunitat per adaptar-se a les necessitats de cada una.
Precisament per això ha tornat a insistir a mantenir el diàleg i ha posat especial èmfasi ha sostingut que "el govern d'Espanya sempre estarà darrere de la societat catalana i dels serveis públics catalans i no deixarem que hi hagi cap tipus de minvament a la qualitat dels seus serveis".
Per tot plegat ha volgut deixar clar que "a partir d'aquí parlarem d'un nou sistema de finançament autonòmic" i ha tornat a insistir que "el Tresor espanyol estarà sempre darrere de la societat catalana".
(A partir del minut 16.10)