L’estratègia de la llibertat dels presos polítics i el diàleg entre governs ha rebut un nou aval, i de pes. No han estat els empresaris ni els bisbes aquest cop. Ha estat el d’António Guterres, secretari general de l’ONU, que aquest divendres ha estat rebut per Pedro Sánchez al palau de La Moncloa. No ha volgut entrar en si Catalunya té dret a l’autodeterminació o no, però sí que ha beneït l’estratègia posada en marxa pel govern espanyol, basada en els indults i la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. No cal oblidar que el Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides va denunciar l'empresonament dels líders independentistes.

Tots dos han comparegut, amb gestos de complicitat, a les escales de La Moncloa abans de reunir-se. Preguntat sobre la qüestió, Guterres ha assegurat que “no és propi del secretari general de les Nacions Unides comentar qüestions de política interna”. Tot i això, mirant cap a Sánchez, ha volgut avalar l’aposta monclovita: “Per mi hi ha un principi global essencial. És el principi que tots els problemes han de solucionar-se políticament i que el diàleg és un element essencial per resoldre els problemes del nostre temps”. I ha afegit sobre la mesura de gràcia: “La creació de condicions perquè el diàleg pugui fructificar és sempre molt important en la nostra societat”. Al seu costat, Sánchez ha exhibit un gran somriure en rebre l'aval.

 

Guterres no ha volgut abordar la qüestió de l’autodeterminació, esquivant la pregunta. En canvi, Pedro Sánchez sí que ho ha fet, per tornar a negar el dret a un referèndum d’independència. Ha subratllat com ja ha estat “molt clar” en les seves intervencions aquesta setmana, especialment al Congrés dels Diputats. “No és només una qüestió constitucional, de legalitat democràtica, sinó també de convicció, de principi sobre com ha de transcórrer el nou temps que obrim a Catalunya”, ha rebatut.

En aquest sentit, el president del govern espanyol ha criticat que cal “enfortir la convivència” i deixar enrere “tot allò que separa la ciutadania, que l’obliga a haver de definir-se en un sentit o altre sobre les seves identitats”. Aquest element, ha criticat, “soscava tot allò que nosaltres volem deixar enrere”. La seva “fórmula”, ha reiterat, “és el diàleg dins la legalitat democràtica, arribar a un acord”.

El dirigent socialista ha insistit en la seva “agenda per al retrobament”, que és “rica en continguts” però no contempla ni amnistia ni autodeterminació. I ha tornat a dirigir-se al president Aragonès perquè “escolti” tot el poble català i compti “amb tota la població, la independentista i la no independentista”.

Pedro Sánchez va sumant suports de pes a la seva aposta estratègica a Catalunya, mentre la triple dreta es troba cada cop més sola amb els seus recursos davant del Tribunal Suprem contra els indults.

Cuixart a l'ONU

Aquest dijous, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va denunciar davant l'ONU la repressió d'Espanya contra l'independentisme català i va instar l'organització internacional a pressionar l'Estat per aplicar l'amnistia per a tots els represaliats. Cuixart ho va dir en una intervenció telemàtica al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, on va voler alertar que "la repressió" d'Espanya a l'independentisme "no s'ha acabat" tot i la concessió dels indults.