L'associació espanyolista Hablamos Español ha denunciat davant la fiscalia de Barcelona el conseller d'Ensenyament, Josep Gonzàlez-Cambray, per la carta que va enviar als directors dels centres educatius instant-los a no fer cap canvi en els seus projectes lingüístics, malgrat la decisió del Tribunal Suprem sobre el 25% del castellà. El conseller va considerar la decisió del Suprem un "greu atac" als fonaments del model d'escola catalana i va insistir que l'ensenyament de les llengües no va de percentatges.
"Aberracions pedagògiques"
"En aquest escrit que va enviar el conseller, després d'anomenar una sèrie d'aberracions pedagògiques i qualificar d'igualitari un model que discrimina els nens hispanoparlants, Gonzàlez-Cambray afirma sense cap mena de vergonya que els alumnes acaben l'ensenyament obligatori sabent espanyol i català". Aquestes són les paraules i arguments amb que Hablamos Español ha decidit denunciar el conseller d'Ensenyament.
L'associació segueix queixant-se del conseller i apunta que es va prendre la llibertat d'"impartir instruccions per tal que la sentència judicial no s'acatés". L'entitat subratlla que la carta enviada als professors "expressa la voluntat inequívoca i arbitrària d'abolir l'Estat de Dret en referència al dret a rebre ensenyament en castellà a Catalunya". Així doncs, segons Hablamos Español, s'han violat els drets constitucionals dels ciutadans.
"Prevaricació"
L'entitat considera que els fets denunciats poden ser constitutius d'un delicte de prevaricació "previst i penat a l'article 404 del Codi Penal" i acusa el conseller d'"impartir unes instruccions abusives per tal d'impedir que s'acati una sentència judicial ferma". "No hi ha prevaricació més gran que qui ocupa les més altes responsabilitats administratives faci una crida a trepitjar el Poder Judicial", manifesten.
En un escrit, Hablamos Español explica les penes a les quals podria fer front el titular d'Ensenyament després de la seva denuncia davant la fiscalia: pena de presó de sis mesos a dos anys, multa de dotze a vint-i-quatre mesos i inhabilitació especial per feina o càrrec públic entre un i tres anys.
"Hablamos Español defensa per a Catalunya i les comunitats autònomes amb cooficialitat lingüística, la llibertat d'elecció de llengua, el mateix model que s'aplica a tots els països amb més d'una llengua oficial, és a dir, el de línies amb l'espanyol o la llengua regional com a vehiculars, amb l'altra llengua com una assignatura, conclouen.