L’entitat Hablamos Español, favorable a la supremacia de la llengua castellana, va fracassar en el seu primer intent de liquidar el sistema escolar català quan, el 2018, va ser incapaç de lliurar mig milió de signatures per forçar el debat d’una iniciativa legislativa popular (ILP), malgrat que va ser afavorida per extensions del termini per part del Congrés dels Diputats i que va desenvolupar bona part de la seva campanya en territori de l’Espanya monolingüe, on s’animava la ciutadania a signar en contra de l’ensenyament d’altres llengües que no siguin el castellà. Una de les seves primeres accions va ser aconseguir que més de 30.000 madrilenys aportessin el seu nom per afavorir una llei en contra, entre d’altres, del model escolar català.
Ara, aquesta entitat reconeix el fracàs del primer intent i anuncia que ho tornarà a provar. De fet, ha justificat el fiasco a l’hora d’aconseguir les signatures exigides assegurant que van ser víctimes de traves administratives i boicots. Amb tot, l'entitat va recollir signatures a Barcelona amb normalitat, fins al punt que, en una pàgina a Internet ara desapareguda, titllaven d'"espectacular" la instal·lació d'una carpa a la capital catalana.
Imposar el castellà allà on és cooficial
La intenció d’aquesta entitat és forçar al Congrés el debat d’una ILP que exigeixi als territoris on el castellà és cooficial l'obligatorietat d’ensenyar en aquesta llengua perquè, segons Hablamos Español, és la “que ens uneix a milions de persones a Espanya i a centenars de milions a tot el món”. Per això demanen que “l’ensenyança en diverses llengües com a vehiculars ha de fer-se amb cautela i sempre de forma voluntària”.
L’entitat promou també campanyes en què, sota una suposada demanda de llibertat d’elecció de llengua, s’ataca sistemàticament institucions públiques quan aquestes escullen no utilitzar el castellà.