El grup integrista Hamàs, que controla la Franja de Gaza, ha aplaudit la resolució que han aprovat aquesta setmana ERC, PSC, Comuns i la CUP acusant Israel de practicar "l'apartheid", segons informa Meadle East Monitor. Junts va votar en contra la iniciativa, i el PP i Vox es van abstenir. 

"Hamàs ha acollit amb satisfacció la resolució aprovada pel Parlament regional de Catalunya que condemna el delicte d'"apartheid" d'Israel contra els palestins. Ha qualificat la resolució de "victòria per a la justa causa palestina", i exposa "la veritable cara de l'ocupació israeliana i la seva indiferència cap a les lleis internacionals"", assenyala. El grup integrista també s'ha mostrat satisfet per unes declaracions que ha fet la ministra d'Afers Exteriors de Sud-àfrica, Naledi Pandor, criticant la política del govern d'Israel, si bé en aquest cas ella no va parlar en cap cas d'"apartheid".

L'aprovació de la resolució ha provocat un conflicte diplomàtic amb Israel, i també tensions amb les comunitats jueves. L'ambaixadora Rodica Radian-Gordon va titllar de "vergonyosa" la resolució que van aprovar ERC, el PSC, els Comuns i la CUP al Parlament acusant Israel de practicar un "apartheid". "Condemno enèrgicament la vergonyosa resolució aprovada avui per la comissió d'Acció Exterior del Parlament. Una resolució fruit de l'obsessió antiisraeliana dels qui l'han promoguda i aprovada", va indicar. La polèmica acusació que va llançar el legislatiu català és l'única que ha fet fins ara una institució similar a Europa.

L'aprovació de la resolució va provocar malestar també entre grups simpatitzants d'Israel, i entre intel·lectuals. L'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) va afirmar que "aquesta animalada converteix el Parlament de Catalunya en la riota d'Europa, i en la demostració que Catalunya no és res més, ni serà res més, que una simple i vulgar regió d'Espanya". "Culpem d'aquesta aberració a ERC, que presideix el Govern, i al PSOE, per hipòcrites. Que els socialistes s'apuntin a perjudicar les relacions de Catalunya amb Israel, essent que tenen l'Estat espanyol amb plenes relacions amb Israel, i un parlament espanyol on mai farien el mateix, s'entén. Que ho faci el partit que presideix Catalunya, és simplement increïble", afegeix.

A Gaza no hi ha presència israeliana des de la retirada que va ordenar Ariel Sharon, i a Cisjordània (Judea i Samària) hi ha tres règims diferents A, B i C pactats en els acords d'Oslo. Les zones A són les grans localitats i estan controlades per l'Autoritat Palestina, i no permeten entrar-hi als israelians. La zona C són els assentaments de Judea i Samària, que estan sota control civil i militar israelià i no permeten entrar-hi els palestins. I les zones B són mixtes, amb control civil de l'Autoritat Palestina i militar d'Israel. A la pràctica i amb les permanents tensions entre les parts, tot aquest territori és un laberint i no pas ara sinó des de l'antigor.

A la fotografia principal, un pòster de Hamàs | Vikimedia Tom Spender