El raper Pablo Hasél no tanca la porta a que vinguin a detenir-lo abans de divendres de la setmana que ve, la data en què el seu advocat i ell preveuen que rebrà la visita de les forces de seguretat. De totes maneres, continua ferm en les seves conviccions: "La policia haurà de venir a segrestar-me allà on em trobi, segurament serà al meu domicili".
Les declaracions les ha fet en una conferència virtual organitzada per l'eurodiputada Clara Ponsatí. De fet, Ponsatí ha refermat "el rei corrupte" que té Espanya en un estat que "empresona els artistes i arriba als nivells de manca de drets que es viuen a l'Iran o Turquia". En aquesta línia, Hasél ja ha avisat que en els propers dies publicarà una nova cançó i seguirà escrivint poesia contra la monarquia i les forces judicials i polítiques.
"Podemos forma part del règim"
El raper lleidetà entén que aquest "és el preu que s'ha de pagar en un règim autoritari". I també lamenta com han contribuït els partits polítics de l'actual govern espanyol, PSOE però també Podemos. De fet, admet que cap polític a tall personal dels comuns s'ha posat en contacte amb ell però tampoc li sorprèn perquè la formació que lidera Pablo Iglesias "és la tercera pota del règim". I només confia en la força dels seus votants i la pressió ciutadana perquè puguin rectificar la seva actitud.
"El govern no m'ha mostrat cap recolzament en els fets", així tanca files i resta a la "solidaritat dels moviments" perquè la seva lluita no quedi en l'oblit. De totes maneres, Hasél reitera que no demanarà l'indult "ni pidolarà però el govern té el poder" per lliurar-lo i en aquest sentit recorda que no ha fet res "ni per tombar el codi penal ni per derogar la llei mordaça".
El termini de Hasél acaba aquesta setmana i el seu futur immediat, ara mateix, és una incògnita: "S'aplica la dispersió i em poden enviar a presó a qualsevol punta de l'estat". Des del 2011, abans de la seva primera detenció, assegura que ja era conscient de la mena de país on vivia. No obstant, topa amb la reacció d'altres rapers que han tingut sobre el seu cas: "He parlat en xerrades arreu d'Europa o als Estats Units i estan molt sorpresos, és impensable als seus països".
Valtònyc reitera que "el Rei és un lladre"
Qui li ha donat suport des de Bèlgica és un altre raper, el mallorquí Valtònyc que ha recordat que el seu company pot acabar empresonat més de quatre anys pel contingut de les seves cançons i tuits. Valtònyc, va emprendre un camí diferent a Hasél, el de l'exili. De fet, el lleidetà diu que "respecta molt qui ha volgut prendre aquesta decisió" però ell considera que s'ha de quedar.
Per això, Valtònyc ha volgut destacar que ell pot dir de forma telemàtic que "el rei és un corrupte" sense patir cap mena de càstig. I considera que tot forma part de l'objectiu d'Espanya que és "tenir un enemic judicial, com en el seu moment va ser ETA o la Grapo". I ha afegit: "No he participat en cap d'aquestes dues bandes i se m'ha condemnat com si ho fos perquè a l'Estat ja li va bé tenir aquesta mena de grups".
El raper ha conclòs la seva intervenció reiteradament que "la corona és la guarda dels lladres perquè els borbons són uns lladres". I s'ha preguntat si és un delicte "dir la realitat". En la conferència també ha intervingut la magistrada Isabel del Val: "El Tribunal Suprem està confonent les lletres exagerades que caracteritzen el gènere del rap, és a dir la ficció, amb la realitat".
Ponsatí també ha donat la paraula a les intervencions de Diana Riba, eurodiputada d'Esquerra; Pernando Barrena de Bildu; Mark Demesmeaker, diputat flamenc; i Bodil Valero, eurodiputada sueca.