La noia que va perdre l'ull a la manifestació del 16 de febrer a Barcelona per la llibertat del raper Pablo Hasél acusa els Mossos d'actuar de forma antireglamentària. Segons ha avançat El Matí de Catalunya Ràdiodues querelles denuncien que no es van complir els protocols per al llançament de projectils de foam.

TUIT Iridia chica ojo protestas hasel foam

Durant els aldarulls del passat 16 de febrer, va transcendir a les xarxes socials la imatge de la jove amb el rostre ensangonat. El SEM va explicar que en una primera exploració no se la va considerar greu, però que un cop a l'hospital va haver de ser operada. Des d'un bon començament, Irídia va demanar imatges per investigar els fets d'entre dos i tres quarts de nou de la nit a Via Augusta entre Diagonal i Travessera de Gràcia. Aquestes imatges són les que han permès identificar dos possibles autors del tret.

Dos escopeters identificats

En declaracions a Catalunya Ràdio, Anaïs Franquesa, advocada d'Irídia, ha explicat que, a partir de les imatges i vídeos que s'han anat recollint del dia dels fets, s'han pogut identificar dos escopeters. "Hem unit les imatges i arribem a la conclusió que es disparen dos trets en un marge de sis segons. És durant aquests segons quan la noia afectada cau a terra. Per la posició on es troben els agents, podem veure que estan en posició de disparar", ha matisat.

Franquesa ha explicat que la noia que ha perdut l'ull s'està recuperant i que ha necessitat una pròtesi ja que ha perdut l'ull completament. Franquesa ha subratllat que, tot i que segueix amb la seva vida, aquells fets han marcat un abans i un després en la seva vida.

Trets de forma indiscriminada

L'advocada d'Irídia assegura que aquella nit les bales de foam es van disparar de manera indiscriminada i que, tenint en compte que la noia estava dreta en el moment del tret, va rebre un impacte a la cara, una alçada a la que no es pot disparar aquest tipus de projectil

"Un manifestant té dret a la integritat física, si hi ha violència pot perdre el dret a la manifestació, però mai a la integritat física", ha recordat Anaïs Franquesa, que ha apuntat que els fets "fins i tot es podrien considerar tortura". 

La querella, ha explicat, es presenta contra l'agent autor dels fets i contra el seu superior: "Un agent dels Mossos no pot disparar sense el permís d'un superior", ha manifestat l'advocada.

Irídia va demanar als grups polítics que més enllà de debatre sobre la idoneïtat dels projectils de foam per als antiavalots dels Mossos, es reforcin els mecanismes interns i externs de control, avaluació i investigació de l'acció policial.

 

Foto principal: Imatge dels aldarulls als carrers de Barcelona durant les protestes per reclamar l'alliberament del raper Pablo Hasél / Sergi Alcàzar