Pablo Hasel està "satisfet" després de passar la primera nit a la presó perquè s'ha aconseguit "trencar la barrera" i posar en discussió quines institucions són intocables a Espanya i també les "reminiscències" del franquisme que encara tenen. Així ho ha assegurat l'advocat del raper, Diego Herchhoren, en una entrevista a l'ACN on ha valorat les primeres hores del cantant al Centre Penitenciari de Ponent. Herchhoren ha explicat que Hasel ha parlat amb la seva família i que està al corrent de totes les mobilitzacions que hi ha hagut arran del seu empresonament. En aquest sentit, ha recordat que aquesta era la seva intencionalitat; la de desencadenar una "onada d'indignació" que potser ha sorprès a molts però que "és una realitat".

Herchhoren ha assenyalat que al llarg d'aquest dimecres té previst parlar amb Pablo Hasel per tal d'establir un "canal de comunicació" obert amb tot el que està passant a l'exterior arran del seu empresonament. En aquest sentit, ha remarcat que Espanya està sota una "situació d'excepcionalitat política" en molts aspectes i que hi ha un risc molt gran que es reorienti la lluita contra el terrorisme contra qualsevol tipus de "dissidència política".


En relació a la petició d'indult anunciada pel grup d'En Comú Podem, Herchhoren ha explicat que també ho ha fet l'Acadèmia Catalana de la Música, ja que així els ho va comunicar l'advocat de l'entitat. L'advocat considera però, que fa falta una "actitud més tenaç" de defensa de la llibertat d'expressió. En aquest sentit, ha assenyalat que si bé la ministra Calvo va dir que potser la pena que ha recaigut sobre Hasel és "desproporcionada" i amb una multa s'hauria resolt, amb això no n'hi ha prou perquè la llibertat d'expressió "és sagrada, un dret amb majúscules".

Imatge: Els disturbis d'aquesta nit a Barcelona / Sergi Alcázar

De moment, Hasel es troba al Centre Penitenciari Ponent i segons Herchhoren el més que provable es que s'hi quedi fins a la classificació a segon grau. Això no obstant, ha alertat que les penes associades amb els delictes de terrorisme se'ls aplica la política de dispersió penitenciària i per això hi ha el "risc" que a ell se li apliqui i el traslladin en qualsevol moment de presó.

El govern espanyol admet que és un problema

Fonts de l'executiu espanyol admeten que l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasel és "un problema" per a la imatge de l'Estat i asseguren que l'executiu treballa per fer efectiva tan aviat com sigui possible la reforma perquè el Codi Penal deixi de castigar amb penes de presó els delictes d'expressió. Segons aquestes fonts, "ningú entén", ni tan sols les forces més reaccionàries, la situació generada amb Hasel, que ha de complir una condemna de dos anys i nou mesos de presó pels continguts dels seus raps i tuits.

El problema, assenyalen, és que la legislació actual permet interpretacions que porten a condemnes de presó. Amb tot, aquestes fonts dubten encara si la reforma promesa quedarà inclosa en una modificació general del Codi Penal –fet que demoraria la seva tramitació- o bé si cal portar al Congrés una reforma puntual d'aquesta qüestió.