Se n'ha parlat molt dels membres de la mesa però tampoc es pot deixar de banda totes les condicions que tindran els ciutadans quan vagin a votar. El Departament d'Acció Exterior va elaborar un document de vuit pàgines amb un seguit d'especificacions que cal saber, més enllà de les franges horàries. ElNacional.cat també ha contactat amb aquest Departament per resoldre alguns dels dubtes que ens podríem plantejar el proper 14 de febrer.

Mascareta i gel

D'entrada, l'ús de la mascareta. Aquesta no s'especifica que hagi de ser un model concret, per exemple, la majoria dels experts defensen la FFP2 com la més segura del mercat però des del Govern no s'ha decretat l'exigència de portar només aquesta.

Si algú no en portés o se li trenqués en aquell moment, al col·legi n'hi hauran. D'altra banda, el protocol diu que no s'ha de baixar o treure la mascareta en cap moment però es contemplen excepcions. Així doncs, la mesa ho pot requerir de forma puntual si no pot identificar la persona. També per raons de seguretat o d'impossibilitat d'ús per patologia dels electors.

Abans d'entrar, tothom haurà de passar pel punt d’higiene de mans amb gel hidroalcohòlic, per tal de garantir la neteja de mans tot just abans del moment de recollir les paperetes i sobres de votació. Però es contempla una excepció: "En cas de no ser possible, els dos punts, accés a l’espai interior i taula amb paperetes i sobres, hauran de disposar de gel hidroalcohòlic", detalla el DOGC. A més, ningú podrà accedir als lavabos que només podran ser utilitzats pels membres de la mesa i personal acreditat. En cas que l’hagi d’utilitzar un elector per causa de força major, es farà la neteja i desinfecció "immediatament". 

Pel que fa als membres de la mesa sí es contemplen diferències. Durant el recompte, es farà ús de la mascareta FFP2 i de guants d’un sol ús i es mantindrà la distància de seguretat. A més, disposaran per tota la jornada, de quatre mascaretes addicionals perquè les vagin renovant al llarg del dia. En el cas d'aquestes, s’ha d’informar del temps màxim d’utilització, és adir, les hores segons el tipus de mascareta facilitada. També tindran una pantalla facial i gel hidroalcohòlic suficient per a un ús freqüent al llarg del dia. En les franges horàries on vagin a votar persones contagiades, disposaran de roba i ulleres protectores.

 

Marques a terra per esperar el torn

Quan ja haguem entrat dins el recinte, haurem de fixar-nos en el terra del centre. Acció Exterior ha determinat que quedaran senyalitzades amb marques la posició on ha d’esperar el seu torn cada elector, per tal de garantir la distància de seguretat d’1,5 metres. I als espais tancats, inclosos els de votació, no es podrà superar un aforament d’1 persona per cada 2,5 metres quadrats.

Per tot plegat, es crearan circuits separats per a votants que vagin directament de la cua a l’urna; a la taula de paperetes i l’urna; o a la taula de paperetes, la cabina i l’urna, "amb l’objectiu d’agilitar el buidat de les cues". I també s’utilitzaran tanques i cintes que garanteixin l’ordre de la cua.

De totes maneres, hi hauran indicacions en punts verticals. Per exemple, a la zona d'accés i de sortida seran independents i n’hi haurà al màxim possible, fins i tot, per cada mesa electoral. En cas de no poder complir la norma per les condicions de l'espai, es prendran les mesures necessàries per evitar creuaments de persones. Pel que fa a les persones contagiades, contactes estrets i sospitosos hauran de dur un certificat de desplaçament o document equivalent vigent amb la finalitat única de trencar el confinament obligatori per exercir el seu dret a vot. I recorden que "l’autoritat competent els podrà demanar la seva presentació. 

Cabines sense cortines

No se suprimeix cap mesura però es posen condicions. D'entrada, la demanda general de portar el vot preparat de casa. Ara bé, si no és possible portar el sobre i la papereta, també es pot preparar des del mateix centre. La taula amb les paperetes i sobres de votació se situarà prop de l’accés a l’espai interior on hi haurà el punt d’higiene de mans amb gel hidroalcohòlic.

També hi hauran les cabines de votació però en aquest cas volen que es "garanteixi la privacitat del votant sense necessitat de passar les cortines". Això vol dir que hauran de ser visibles en tot moment. Des del Govern, asseguren que es farà neteja i desinfecció freqüent de l’interior de la cabina. Si ens equivoquem amb el vot o volem agafar un altre sobre, tot el material que no vulguem l'haurem de dipositar a contenidors o papereres amb tapa d’accionament amb pedal.

Safates per mostrar el carnet d'identitat

D'entrada, només podrà accedir al centre de votació la persona que ha de votar, sense acompanyant excepte que el requereixi per a la pròpia assistència. Seran els mateixos votants que hauran de mostrar el seu document oficial d’identificació de tal manera que els membres de la mesa en puguin veure les dades necessàries però els membres no tocaran en cap cas el document. 

Sí disposaran d'una safata per demanar col·locar la documentació si no es pot llegir bé tota la identificació però s'ha d'evitar el contacte encara que sigui a través d'un carnet. Els membres de la mesa tampoc tocaran el sobre de votació, però seran els únics que podran retirar el paper que tapa l’urna. Si és necessari, indicaran al votant que mostri el sobre per comprovar que hi ha un únic.

Tindrem una app per veure les cues?

Aquest és l'interrogant més gran ara mateix. Des d'Acció Exterior tan sols ens confirmen que "segueixen treballant" però de moment sense tenir el sí definitiu, a poc més de deu dies per anar a votar i saber si hi ha aglomeracions o no. El que sí queda establert és la prioritat a l’entrada les persones de col·lectius vulnerables per tal de reduir el temps d’exposició a un possible contagi, independentment de les franges de votació. I fins i tot es podran doblar les cues per separar-los.

Cal recordar que els col·lectius de risc votaran preferentment durant les tres primeres hores de la jornada electoral, és a dir, de les 9h a les 12h; i la resta, de les 12h a les 19h. Els col·lectiu de persones en quarantena votaran durant la darrera hora de la jornada electoral,de les 19h a les 20h. Tot el sistema i durant tot el dia, hi haurà la figura del responsable de seguretat que organitzarà els accessos i revisarà que tothom compleixi les normes sanitàries. Aquests, rebran la formació necessària prèviament al 14 de febrer.