Quin és el futur del Consell per la República? El Casal Pere IV de Sabadell (Vallès Occidental) ha acollit aquesta setmana un acte organitzat amb el suport d'Òmnium i l'Assemblea amb l'objectiu d'abordar aquest tema. La trobada, moderada per Vicent Partal, ha comptat amb les intervencions de la presidenta de l'Assemblea de Representants del Consell, Ona Curto, i el jurista i exdiputat de Junts Josep Costa. Durant la xerrada, Costa ha opinat que "l'èxit" de l'independentisme vindrà en forma d'una OPA (Oferta Pública d'Adquisició) per part de les institucions autonòmiques al Consell, i serà aquest que les absorbirà de manera "amistosa".
El futur del Consell
El Consell local de Sabadell s'ha reunit aquest dijous per parlar sobre l'actualitat política i de quin ha de ser el rol del Consell de la República en el procés cap a la independència. Segons el plantejament de Costa, el Consell té un paper clau per assolir "l'èxit". A parer seu, "l'esperança" del Consell és que eventualment "faci una OPA", referint-se a una transferència de propietat o la compra d'accions d'una empresa, "preferentment amistosa, que no sigui hostil, a les institucions autonòmiques, i les faci seves". En aquest escenari, matisa el jurista, "la força popular del Consell per la República" culmina "absorbint" l'administració autonòmica. Aquesta és la seva visió de futur per obtenir la independència.
Autonomisme
L'oportunitat del Consell, opina Costa, és que no compta amb els "constrenyiments" ni la burocràcia de l'administració pública espanyola que sovint "té més poder" que els càrrecs electes en representació del poble. "El Parlament de Catalunya deu ser l'únic parlament en què allò que diuen els electes no serveix per res, i allò que realment es porta a la pràctica és el que decideixen els buròcrates". Per a Costa, la Catalunya autonòmica està atrapada en una "ficció de què tenim lleis pròpies". Però la realitat actual, lamenta, és que "les úniques lleis que passen el filtre del Tribunal Constitucional són aquelles que són iguales que les espanyoles". És per això que "el Consell per la República ha de ser el govern del país, sense poder ser el govern de l'autonomia, perquè l'autonomia està intervinguda i controlada per l'Estat", explica l'exdiputat.
Curto i Villarejo
D'altra banda, la presidenta de l'assemblea de representants del Consell per la República, Ona Curto, ha manifestat que les afirmacions de l'excomissari Villarejo en el sentit que el CNI estava rere els atemptats de Barcelona i Cambril revelen uns fets gravíssims i que cal actuar. "Això passa de taca d'oli. Què més hem d'aguantar? Han matat veïns i veïnes nostres. I ho diuen impunement i tan tranquils. Diuen 'no mira és que els volíem espantar'. Això no és tolerable", ha indicat. "Fins a quin punt serem capaços d'aguantar aquestes maneres d'aquest Estat tan mafiós i corrupte, i a sobre assassí?", s'ha preguntat amb vehemència. Ha insistit que això és una confrontació oberta, i que cal dir-hi prou políticament.