L'associació Hazte Oír ha presentat una querella contra Begoña Gómez, dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per presumpta apropiació indeguda d'un programari del màster de la Universitat Complutense de Madrid que codirigia i per presumptes delictes d'administració deslleial, malversació i intrusisme. Es tracta d'una querella diferent a la que aquesta mateixa organització va presentar l'abril contra Begoña Gómez per descomptat tràfic d'influències que tramita el jutge d'instrucció número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, segons han informat aquest divendres en roda de premsa els advocats d'Hazte Oír, María Sánchez Galindo i Javier Pérez Roldán, juntament amb el membre de la junta directiva de l'associació Luis Losada.

La querella relata que el 2020 Begoña Gómez va passar a ser codirectora de la càtedra extraordinària del màster "Transformació social competitiva" de la Universitat Complutense, malgrat no estar ni llicenciada ni ser funcionària. Afegeix que, sent dos els directors, va ser només Begoña Gómez "qui va firmar la carta de recomanació per a licitacions a què es va presentar l'empresari Juan Carlos Barrabés". I agrega que "més tard la càtedra va rebre també el suport d'Human Age Institute, una iniciativa sense ànim de lucre impulsada per ManpowerGroup, adjudicatari de nombrosos contractes públics."

Constitució de l'empresa

Hazte Oír explica que a finals de 2023 Begoña Gómez va constituir l'empresa Transforma TSC S.L., l'objecte social del qual és "impulsar i promoure l'estratègia de transformació social competitiva integrant els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en les organitzacions per promoure una societat més justa i un planeta sostenible". Destaca que prèviament el 2 de març de 2020 va sol·licitar al corresponent registre la titularitat de la marca 'TSC Transformació social competitiva', que "coincideix amb la que és utilitzada al màster de la Complutense" i li va ser concedit durant cinc anys, "figurant com a domicili el particular de la querellada".

Igualment, el 10 d'octubre de 2022 "va presentar a l'Oficina Espanyola de Patents i Marques una sol·licitud de marca nacional a títol personal per a TSC Transforma Plataforma de mesurament d'impacte social i mediambiental", existint una confusió "amb el nom del màster". Hazte Oír indica que "la Universitat Complutense no acostuma a contractar la realització d'un programari tret que sigui per a una cosa molt complexa perquè compta amb una Facultat d'Informàtica i un servei informàtic d'elevada competència".

Assenyala que Begoña Gómez es va reunir amb directius d'Indra, Telefónica i Google per demanar-los que desenvolupessin gratuïtament una aplicació per al màster i aquestes empreses van començar a desenvolupar-la invertint una quantitat propera als 150.000 euros, però no van finalitzar l'aplicació, en algun cas, per "possible conflicte d'interessos". Així recorda que Indra va trencar a finals de 2022 la relació amb la càtedra i en aquell moment va anunciar la seva incorporació a la mateixa com a aliat Human Age Institute.

Segons la querella, finalment "la Complutense va licitar un contracte de servei d'assistència i assessoria tecnològica per a la creació d'una plataforma de gestió i mesurament d'impacte per a la petita i mitjana empresa a la Universitat, els plecs de prescripcions tècniques de la qual els va elaborar personalment Begoña Gómez", adjudicant-se a Deloitte Consulting per valor de 60.500 euros.

Hazte Oír assegura que "des del web transformatsc.org, presumptament de Begoña Gómez, s'ofereix el programari de la càtedra de transformació social competitiva que permet a les pimes que s'adaptin a criteris de sostenibilitat concrets per accedir a finançament i inversors". I conclou que en aquest web "no figura al seu full inicial el logo de la Complutense però sí la marca registrada per Begoña Gómez".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!