El jurista i professor de dret Hèctor López Bofill ha declarat aquest dilluns en qualitat d'investigat per una "sèrie de tuits publicats" a la xarxa, segons destaca l'informe de la Fiscalia. A la sortida de la Ciutat de la Justícia, López Bofill ha lamentat les acusacions del fiscal, que li ha preguntat reiteradament si justificava la violència i fins i tot ha insinuat que podria estar vinculat amb el terrorisme d'ETA.
Segons ha informat l'investigat a El Nacional, la citació de la Fiscalia respon a una investigació de gairebé un any per part de Policia Nacional en què haurien estat seguint l'activitat de López Bofill a la xarxa. Tot i això, el pas de citar-lo a declarar no es va dur a terme fins el judici de l'exportaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, i especialment a causa d'un tuit en què assegura que es recordarà dels que "contribueixen a extorquir Catalunya".
Quan siguem independents jo m'en recordaré dels jutges,fiscals i funcionaris diversos que ara contribueixen a extorquir Catalunya.
— Hèctor López Bofill (@lopezbofill) 8 de febrero de 2017
Les preguntes que ha fet el fiscal, encarregat de tractar delictes d'odi, han anat precisament encaminades a relacionar les paraules del jurista amb amenaces contra les institucions. Per aquest motiu ha preguntat reiteradament si justificava la violència com a eina per assolir la llibertat. "Fins i tot m'ha intentat vincular amb el terrorisme d'ETA", ha explicat López Bofill a aquest mitjà. Així mateix, ha assegurat que el fiscal ha insinuat que podria estar adoctrinant els seus alumnes, en qualitat de professor de la Universitat Pompeu Fabra.
El jurista ha estat acompanyat de l'escriptor Sebastià Alzamora i Manuel Forcano, director de l'Institut Ramon Llull. Fora de la Ciutat de la Justícia l'esperaven, com a símbol de suport, una quinzena de membres de Solidaritat Catalana per la Independència.
Un cop acabada la declaració ha sortit acompanyat dels seus advocats, Francesc Homs —que ja està donat d'alta al col·legi— i Sergi Blázquez. Homs ha volgut posar de manifest les diferències entre la investigació a López Bofill per "expressar la seva opinió" i la impassibilitat de la justícia davant de les amenaces de mort que reben els polítics, per exemple el mateix Homs.
Amb el meu fabulós equip de lletrats a la sortida de l'extensa declaració en defensa de la llibertat d'expressió! #lovedemocracy pic.twitter.com/DvnsvQAD3i
— Hèctor López Bofill (@lopezbofill) 8 de mayo de 2017
D'ençà que es va conèixer la seva citació per part de la Fiscalia, López Bofill ha rebut el suport de diversos representants de la societat catalana. Entre d'ells destaca la consellera de presidència, Neus Munté; el catedràtic de dret constitucional Xavier Arbós; el tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens, o els diputats Germà Bel (Junts pel Sí) i Mireia Boya (CUP).
Amb tot, la declaració d'Hèctor López Bofill s'ha donat el mateix dia i pocs minuts després que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la vicepresidenta primera de la Mesa, Anna Simó, hagin hagut de declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per permetre unes votacions relacionades amb el referèndum en el ple.