Foc Nou ja compta amb candidatura per competir contra Militància Decidim i Nova Esquerra Nacional. Helena Solà, exportaveu d'ERC a Cerdanyola del Vallès, serà la candidata a la presidència de la candidatura de Foc Nou per al Congrés del partit republicà el pròxim 30 de novembre. En canvi, Alfred Bosch, que fins ara ha estat la cara més visible de la candidatura, optarà a la secretaria general. D'aquesta forma, Solà, que confrontarà amb Oriol Junqueras i Xavier Godàs per la presidència del partit, es converteix en la primera dona que opta a la presidència d'Esquerra Republicana de Catalunya. Solà i Bosch han anunciat també el seu equip a la plaça Comercial de Barcelona, just davant del Centre Cultural d'El Born. Es tracta d'una candidatura amb 24 noms, dels quals la meitat són dones. Segons apunten des de la candidatura, el lideratge d'Alfred Bosch com a secretari general serà compartit amb l'única vicepresidència que presenta Foc Nou: el portaveu d'ERC a Sabadell, Gabriel Fenàndez.

D'esquerra a dreta: Jordi Orobitg, Alfred Bosch, Helena Solà i Gabriel Fernàndez presentant la candidatura de Foc Nou/ Montse Giralt

La candidatura ha estat avalada aquest dissabte al matí entre dos locals de Barcelona, al Gremi de Revenedors i al Casal de Ciutat Vella, i també de manera telemàtica. La candidatura també compta amb dues secretaries generals adjuntes: Anna Piñol, regidora de govern a Matadepera i dedicada a 'Drets i Lluita Antirepressiva', juntament amb Jordi Orobitg, exportaveu adjunt al Parlament de Catalunya i exlíder a Lloret de Mar. En una roda de premsa, Solà s'ha reivindicat com l'"única candidata a la presidència de la història d'Esquerra Republicana". "Soc una dona d'esquerres, republicana i independentista", ha dit Solà, que ha reivindicat la seva candidatura com a "nova i regeneradora". I és que cap dels noms de la candidatura formen part de l'actual direcció d'Esquerra Republicana. A més, Solà ha reivindicat la seva candidatura com els del "no" a Salvador Illa. "Esquerra Republicana és qui ha donat la clau de la més alta institució, la clau de la Generalitat a un president del 155", ha dit carregant contra l'actual direcció. 

Carreguen contra l'estructura B del partit

En aquesta línia, la candidatura de Foc Nou s'ha reivindicat com a renovadora i ha carregat contra els responsables de l'estructura B de l'actual direcció d'Esquerra Republicana: "Són uns fets lamentables que han tacat un partit amb 93 anys d'història. Esquerra no només és un partit polític, un projecte, un grup de persones, ERC és una manera de fer política diferent de la resta de partits"; ha reivindicat la candidata a la presidència del partit republicà, que ha demanat un cop de timó al partit. De fet, ha posat sobre la taula la “necessitat” que els republicans liderin la unitat estratègica de l'independentisme. "Som membres d'un projecte que superi les cotilles i la paràlisi de l'etapa antirepressiva", ha insistit Solà, que es reivindiquen com els “indignats” davant les pràctiques "vergonyants" de la B.

Si Solà guanya les primàries no trencarà de manera immediata el pacte d'investidura amb el PSC, però ha advertit que el "fiscalitzarà" i el farà "complir". En cas que els socialistes incompleixin l'acord, Solà aposta per retirar el suport a Illa. Més explícit encara ha estat Alfred Bosch, que considera que ERC ha de recuperar la seva essència independentista i allunyar-se de l'estratègia pactista dels últims cinc anys. "Si nosaltres dirigim ERC, que es prepari el PSC", ha avisat. De fet, l'aspirant a secretaria general ha volgut reivindicar que la seva candidatura "no és contra ningú" i que no cosiran cap ferida prèviament que no hagin netejat, fent referència a les paraules d'Oriol Junqueras des d'Olesa de Montserrat. "Tenim un projecte comú i haurem de remar tots", ha reivindicat, assegurant que si guanyen les eleccions no aniran contra ningú

Tota la candidatura

Els altres membres de la candidatura són: Anna Agustí, Vicesecretaria General de Militància i Participació Interna; Jennifer Pérez, Vicesecretaria General d’Igualtat, LGTBIQ+ i Feminismes; Xavi Puig, Vicesecretaria General de Coordinació Interna i Municipalisme; Sílvia Barrufet, Vicesecretaria General d’Imatge i Comunicació; Francesc Teixidó, Vicesecretaria General de Recursos i Finances; Mary López, Vicesecretaria General de Món del Treball i Relacions Sindicals; Xavier Xarbau, Vicesecretaria General de Drets de Ciutadania i Afers Socials; Amaranta Gibert, Vicesecretaria General de Llengua i Construcció Nacional; Martí Oliver, Vicesecretaria General de Relacions Internacionals; Joan Carles Sillero, Secretaria de Política Econòmica i Coneixement; Gemma Fusté, Secretaria de Partit Obert i Moviments Socials; Carlota Gallés, Secretaria de Mobilització i Campanyes; Josep Maria Flores, Secretaria d’Organització; Esther Martin, Secretaria d’Educació i Universitats; Joan Gatell, Secretaria de Governança i Formació Republicana; Toni Bou, Secretaria de Transició Ecològica; Vanessa Gasull, Secretaria d’Afiliació; Yannick Serra, Secretaria d’Agenda 2030 i Drets Animals; Helena Ullastres, Secretaria de Món Rural i Projectes Locals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!