El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, afirma no tenir por que creixi el rebuig social contra els turistes i creu que l'ocorregut la setmana passada a Barcelona, les protestes contra el turisme massiu i l'acció directa amb pistoles d'aigua contra visitants forans, cal "posar-lo en el seu lloc", perquè "una fotografia, per molt icònica que sigui, no reflecteix la realitat de tot un país". En declaracions a la premsa aquest dijous des de Madrid, Hereu s'ha mostrat confiat que aquest rebuig social no vagi a més, sempre que els respectius governs facin "els deures" i es redistribueixin els beneficis que genera el turisme, s'augmentin salaris, controlin horaris i, en general, s'elevi la qualitat laboral en el sector.
"Jo he estat alcalde de Barcelona i sé que qualsevol fet en les Rambles a vegades agafa una dimensió de projecció internacional injusta i exagerada, perquè (...) som una cultura hospitalària", ha argumentat Hereu, després de condemnar l'atac a turistes per part de manifestants contra la massificació del turisme. Al seu judici, també és necessària una "redistribució territorial" del turisme, ja que "és fonamental desconcentrar els fluxos perquè el turisme internacional descobreixi tota l'Espanya diversa".
Un registre de pisos de lloguer temporal
Sobre els territoris turístics més tensats, Hereu ha defensat que la via per a evitar conflictes és la regulació i això competeix als governs autonòmics, que per exemple són les que poden controlar els pisos turístics. Per a ajudar en aquesta tasca, el govern espanyol treballa en un registre únic de pisos de lloguer temporal, inclosos els pisos turístics, que l'Executiu estatal vol que estigui llest cap a "març o abril" del pròxim any. "És molt important que tot pis que sigui present en les plataformes tingui un codi únic que permeti identificar-lo. Com en qualsevol altra activitat, necessitem conèixer millor la realitat per a poder limitar-la i regular-la", ha defensat el ministre. Al seu judici, "hi ha ciutats que mai han controlat res, i per això ara hi ha un excés d'oferta i hi ha oferta il·legal", mentre que unes altres "ho fan des de fa moltíssims anys".
Hereu considera que s'ha d'apostar per un model turístic respectuós amb les comunitats que visita, "que comparteix amb ells una experiència i que respecta el medi ambient, la història, els valors i la qualitat de vida dels residents". "Cal fomentar la sostenibilitat a mitjà i llarg termini" del turisme, perquè si no, pot ocórrer que la societat "es giri en contra" d'un sector del qual, apunta, depenen directament més de 2,8 milions de famílies. Així, s'aborda "el gran repte de governar el turisme", que implica "tenir la capacitat de delimitar i regular l'oferta", però, en la seva opinió, han de ser les administracions locals i autonòmiques les que triïn els instruments i estratègies per a fer-ho en funció de la realitat de cada cas.
Manifestacions a Barcelona contra el turisme massiu
Les declaracions d'Hereu arriben després que s'hagin donat a diverses ciutats molt visitades una successió de protestes contra el turisme massiu i les conseqüències que comporten per als residents: Palma, Màlaga, Canàries o, més recentment, Barcelona. Dissabte passat, la capital catalana va albergar una gran manifestació, amb més de tres mil persones —segons la Guàrdia Urbana— clamant contra la dependència econòmica de la ciutat del turisme i per un canvi de model, posant l'accent també sobre els problemes que es generen, com l'encariment de l'habitatge, la saturació del transport públic o els problemes de cohabitació. Alguns manifestants van increpar a turistes que hi havia en terrasses i, fins i tot, se'ls va tirar aigua amb pistoles de joguina, una imatge que ha suscitat debat a les xarxes i als mitjans i que, fins i tot, ha arribat a la premsa britànica.