La tensió per la investidura arriba també al Parlament Europeu. L'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch, que dilluns ja va protagonitzar un enfrontament a Madrid amb un periodista durant les manifestacions davant de la seu del PSOE, s'ha encarat aquest dimecres amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí, als passadissos de l'hemicicle.
A la retransmissió en directe que el Parlament Europeu feia del ple, es pot veure com, abans de començar la sessió, Tertsch va a buscar els eurodiputats, que estan asseguts als seus escons i s'encara amb ells. Segons el corresponsal de TV3 a Brussel·les, Joan Raventós, l'eurodiputat de Vox els hauria saludat amb un "com va, colpistes?" i els hauria tirat en cara el seu paper en les negociacions amb el PSOE. A les imatges es pot comprovar com els eurodiputats independentistes l'escolten, mentre Puigdemont li dedica un somriure irònic.
“Com va, colpistes?”
— Joan Raventós (@JoanRaventos) November 8, 2023
L’eurodiputat de VOX Hermann Tertsch s’encara visiblement amb Puigdemont, Comín i Ponsatí a l’inici del ple al @Europarl_EN
Els hauria tractat de “colpistes” i els hauria retret el seu paper a “la cuina” de les negociacions.
📂https://t.co/IyaBOYPz8v pic.twitter.com/SxMnF9lezc
No és el primer cop que Tertsch protagonitza un enfrontament amb els diputats de Junts. A començaments de setembre es va presentar a la inauguració d'una exposició que van muntar a l'Eurocambra per explicar Catalunya i va denunciar durant el parlament de Comín que l'exposició era "apologia del colpisme".
La reacció irada de Tertsch es produeix després que les negociacions entre el PSOE i Junts s'han focalitzat a Brussel·les des de fa dies. Allà acompanyen Puigdemont la presidenta del partit, Laura Borràs, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta del grup parlamentari de Junts al Congrés, Míriam Nogueras. Dijous i dilluns, a més, s'hi van traslladar també bona part dels membres del secretariat permanent de la formació independentista, però van haver de tornar a Barcelona sense haver pogut donar llum verda al pacte.
De la seva banda, el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, responsable socialista de la negociació amb Junts, es troba a un hotel de la capital belga esperant que hi hagi un acord per rubricar-lo i ha assegurat que s'hi estarà fins a aconseguir tancar el pacte. Això no obstant, les dues parts han rebaixat les expectatives davant la possibilitat d'un acord imminent, malgrat que els darrers dies així s'havia pronosticat des de diferents mitjans.
El perímetre de l'amnistia apareix com el punt que complica la possibilitat d'un acord. La cúpula de Junts reclama que la llei inclogui els casos de lawfare, és a dir, les persones vinculades al moviment independentista que es troben perseguides judicialment a través de causes que no tenen a veure amb l'organització i defensa de la consulta del 9-N o el referèndum de l'1-O.