L’informàtic Isaías Herrero ha incriminat Laura Borràs en la suposada gestió irregular de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) quan ella n'era la directora, entre els anys 2013 i 2017. Herrero ha assegurat que “va acordar” amb l’actual presidenta de Junts que li encarregaria la renovació de la web de la institució amb “un contracte encobert”, en paraules de la fiscal Assumpta Pujol, aquest dilluns, en la tercera sessió del judici al TSJC. “Vam acordar presentar diversos contractes; un de bo i dues comparses”, ha declarat Herrero, i fins i tot ha admès que Borràs li va facilitar dades i el nom d’una empresa per presentar pressupostos falsos, per simular que es feia un concurs, però tots els contractes que no superessin els 20.000 euros els adjudicaria a ell. Es van fer 18 contractes fraccionats que sumen uns 309.000 euros. La renovació de la web es va fer.

Herrero s'ha acollit al seu dret a no contestar a la defensa de Borràs, exercida pels advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal. "En aquest cas, assumeixo la meva responsabilitat", ha declarat Herrero, quan li ha preguntat la seva advocada, Marina Roig. Per la seva part, Andreu Pujol, que va presentar dos pressupostos per actualitzar la web de la ILC també ha incriminat indirectament Borràs: amb un "ho reconec", ha assegurat que sabia que Borràs i Herrero havien acordat el fraccionament dels contractes i que se'ls quedés ell. A preguntes del seu advocat, Àlex Solà, Pujol ha detallat que va cobrar els dos treballs i que va pagar als professionals que ho van fer, entre ells Herrero.

Les penes demanades

Per aquests contractes, la Fiscalia demana per a Borràs i Herrero 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de falsedat documental i de prevaricació.  La confessió d’Herrero —força escarida— podria implicar que la Fiscalia li rebaixi la petició de la pena, al final del judici. La Fiscalia demana per a Pujol 3 anys de presó per presentar un pressupost a la ILC i donar-lo a Herrero. 

Entrada al TSJC de Laura Borràs tercera sessió judici Carlos Baglietto
 Laura Borràs, amb els seus advocats, entra al TSJC, a la tercera sessió judici, aquest dilluns. / Foto: Carlos Baglietto

“De cap manera. No reconec cap delicte”, ha afirmat Laura Borràs, quan el president del TSJC, Jesús María Barrientos, li ha preguntat si reconeix els fets. Borràs declararà al final del judici, previst per al 27 de febrer. Barrientos ha informat abans que el tribunal ha desestimat totes les qüestions prèvies dels tres acusats, i que continua el judici.

“Incòmode”

L'interrogatori d’Herrero per part de la fiscal Pujol ha estat feixuc, amb aturades, perquè li ha anat preguntant un per un pels contractes que va presentar per a la renovació de la web de la institució. Fins i tot, el president del TSJC li ha preguntat l’objectiu d'aquest interrogatori. “És per demostrar el fraccionament de contractes i que Herrero va ser contractat com a informàtic per la Institució”. Gonzalo Boye, advocat de Borràs, s'ha queixat de la introducció "d'aquest fet nou", sobre que Herrero sigui considerat l'informàtic de la ILC. Barrientos ha indicat a la fiscal que el tribunal "ja se sent informat" i que avancés en l'interrogatori.

Correus incriminatoris

Abans, Herrero ha afirmat que en un correu electrònic del 2015 a Borràs va expressar-li que se sentia “incòmode” per haver de fer els contractes de manera fraccionada, com ella li proposava, i rebaixar els contractes a 18.000 euros més IVA. “Borràs”, ha contestat escaridament Herrerro quan la fiscal li ha preguntat, en un altre moment: “Qui li donava aquestes instruccions?”, en referència a un altre correu electrònic incriminatori. Abans, Herrero ha explicat que va conèixer Borràs en uns premis literaris el 2008 a Vinaròs, i que després es va inscriure en el màster literari que ella impartia a la universitat, i que van compartir un grup literari.

Pel que fa a Andreu Pujol, Herrero ha admès que li va demanar que presentés dos contractes a la ILC, i que en altres casos va posar "el seu nom sense el seu consentiment".

Topada Elbal amb Barrientos

En finalitzar l’interrogatori de la fiscal, Isabel Elbal ha volgut que constés en acta les preguntes que li volia fer en nom de Borràs, tot i que Herrero ha indicat que no volia contestar-les. El president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha retirat la paraula a Elbal quan ha centrat les preguntes en "el canvi de versió" d'Herrero i si ha pactat amb la Fiscalia, i si havia encarregat una pericial compartida amb Borràs sobre la malversació, delicte pel qual al final la Fiscalia no els acusa. Elbal també li ha preguntat si consumeix drogues, com cocaïna i heroïna, aquesta darrera pregunta ha estat permesa pel TSJC, ja que hi ha una pericial sobre el seu estat de salut. Al final, Barrientos li ha retirat la paraula quan li ha preguntat si enganyava amb el seu tractament de metadona.

 

“Soc addicte”, ha admès Herrero a preguntes de la seva advocada, Marina Roig, i que ha estat en diversos tractaments des del 2002. Ha afegit que el 2016 i 2017 va recaure en el consum de tòxics i va demanar l’ajuda d’una persona per acabar l’encàrrec de la Institució. “Volia tòxics i vaig fer activitats delictives, com la falsificació de moneda. Vaig ser condemnat i, com ara, accepto la meva responsabilitat”, ha assegurat Herrero.

Segona incriminació

L'interrogatori d'Andreu Pujol ha estat ben curt. La fiscal Assumpta Pujol només li ha preguntat si sabia de l'acord entre Borràs i Herrero que ell es quedés tota la feina de la web de la Institució de les Lletres Catalanes, amb contractes fraccionats i a nom de diferents empreses, com dues que va presentar Pujol. "Ho reconec", ha declarat. I el seu advocat, Àlex Solà, li ha preguntat si els diners cobrats van ser per pagar la feina feta als experts informàtics, entre ells, Isaías Herrero, i ho ha ratificat.

 

El judici contra Borràs, Herrrero i Pujol continua dimarts amb la declaració dels primers testimonis.