Encara que a velocitat lenta, les investigacions de la Fiscalia del Tribunal Suprem a Joan Carles I per delicte fiscal van avançant. Hisenda ha enviat dos requeriments al palau de la Zarzuela per tal que faciliti tots els pagaments que la Casa del Rei ha fet a l’emèrit des de la seva abdicació, el juny del 2014, fins al 2018, segons ha avançat El País.

La Fiscalia investiga el compte bancari de Joan Carles I en el qual la Casa del Rei ingressava la seva assignació anual de 198.845 euros per comprovar si les entrades i sortides de fons coincideixen amb la quantitat establerta als Pressupostos Generals de l’Estat. El març del 2020 Felip VI li va retirar l’assignació, coincidint amb l’escàndol per l’existència de comptes de l’emèrit a diferents paradisos fiscals.

Petites quantitats

Hisenda investiga també ingressos que funcionaris de la Casa del Rei van fer a petició de Joan Carles al seu compte. Es tracta, segon informen fonts citades pel rotatiu, de “petites quantitats per al pagament de compres a botigues” que l’emèrit va demanar que liquidessin. Els inspectors de l’Agència Tributària intenten determinar l’origen d’aquests diners.

La inspecció d’Hisenda va començar després que Joan Carles I presentés davant d’Hisenda dues regularitzacions voluntàries, una per valor de 678.393 euros per pagament a l’empresari mexica Allen Sangines-Krause, i una altra de 4,4 milions per vols privats i despeses que va pagar la Fundació Zagatha, d’Àlvaro d’Orleans. El rei emèrit va fer front a la regularització amb donacions d’amics.

Comissió rogatòria

Paral·lelament, aquest divendres s’ha conegut el contingut de la comissió rogatòria que la Fiscalia del Tribunal Suprem va enviar el febrer passat a Suïssa, on se sol·licita a les autoritats helvètiques informació per determinar si Joan Carles I hauria percebut "comissions i altres prestacions de similar caràcter en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals". La fiscalia apunta que se l’investiga per blanqueig de capitals, contra la Hisenda pública, suborn i tràfic d'influències.

L'emèrit assenyala la Fiscalia per acusar-lo "sense cap fonament"

Joan Carles I ha reaccionat després que s'hagi fet pública la comissió rogatòria de la Fiscalia del Tribunal Suprem enviada a les autoritats suïsses el febrer passat. La defensa del rei emèrit ha denunciat que les imputacions contingudes en la comunicació del ministeri fiscal i en les quals s'aprecien "indicis de criminalitat" es fan "sense cap fonament i són mancades de la més mínima justificació".

L'advocat Javier Sánchez-Junco afirma que tals afirmacions "conculquen de manera evident el principi de presumpció d'innocència que empara a tot ciutadà", ja que es trasllada a l'opinió pública "valoracions i consideracions que perjudiquen greument" a l'anterior cap de l'Estat. "En aquesta comunicació a les autoritats suïsses es contenen greus afirmacions i imputacions de conductes que es realitzen, segons el nostre parer, estant contradites per altres fets dels quals no es diu res", denuncia.

 

Imatge principal, el rei emèrit Joan Carles I / Efe