Junts per Catalunya i PNB han plantat aquest dimecres el Ministeri d’Hisenda i no s’han presentat a la reunió per intentar acordar un impost a les empreses energètiques que sigui permanent, a través d’una proposició de llei. Només s’hi han presentat les formacions que estan a favor del gravamen: els socialistes, Sumar, Podemos, Esquerra Republicana, Bildu i BNG. El govern espanyol, d’aquesta manera, incompleix part de l’acord que va tancar amb els morats fa tres setmanes a canvi d’aprovar el paquet fiscal: crear una comissió formada pels grups que van investir Pedro Sánchez com a president del govern amb l’objectiu d’arribar a un pacte en aquesta matèria. Podemos havia esbombat que el PSOE els garantia la presència de Junts i PNB en aquesta reunió, dues formacions contràries a aquest gravamen.
Segons fonts coneixedores del contingut de la reunió, Hisenda ha refermat el seu compromís d’aprovar un decret llei al Consell de Ministres que prorrogui l’actual impost a les empreses energètiques durant un any més; ja que caducarà el pròxim 31 de desembre. Es tracta d’un compromís que ja havia adquirit amb Podemos, ERC, Bildu i BNG. Però poques coses fan pensar que aquest impost estigui vigent durant un any més. Perquè aquest decret llei hauria de ser convalidat al Congrés dels Diputats al cap d’unes setmanes, i tot indica que PNB i Junts ho tombaran.
Caldrà veure si en la pròrroga d’aquest decret llei s’inclouen alguns matisos que puguin seduir Junts per Catalunya i PNB. Els independentistes catalans, per exemple, sempre han estat contraris a gravar aquelles empreses que contribueixin a la descarbonització. De fet, és un compromís adquirit amb el govern espanyol; així ho defensa l'executiu. Els jeltzales, per la seva banda, ja van advertir el passat novembre que tombaran qualsevol decret llei que inclogui un impost que eludeixi el sistema del concert econòmic.
Les formacions que han estat presents a la trobada han pactat tornar-se a reunir el pròxim dimecres. Junts per Catalunya, expliquen fonts del grup parlamentari, ha rebut la invitació a aquesta reunió per part del Ministeri d’Hisenda a través d’un correu electrònic, però han decidit no assistir-hi perquè “és coneguda la posició” del partit en aquesta qüestió.
El govern espanyol entén que el seu compromís amb Podemos és, senzillament, intentar-ho
Paral·lelament, l’entorn de la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, sosté que l’únic compromís adquirit amb Podemos és prorrogar l’impost a les energètiques per la via del decret llei; no pas que després el Congrés ho convalidi al cap d’unes setmanes. Fonts d’aquest Ministeri apunten, per altra banda, que continuaran intentant reunir-se amb les diverses forces polítiques que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez per “arribar a un consens”.
De totes maneres, Podemos ja amenaça el govern espanyol que ara mateix “no es donen les condicions per començar la negociació dels pressupostos generals de l’Estat”. Perquè denuncien l’incompliment del PSOE davant l’absència de Junts i PNB a la reunió d’aquest dimecres.