L'ambaixador dels Països Baixos a Espanya, Matthijs van Bonzel, ha admès aquest dimecres que el procés independentista va ser un factor determinant perquè la UE descartés Barcelona com a nova seu de l'EMA (Agència Europea de Medicaments). "Barcelona hauria tingut possibilitats si no hagués estat per la qüestió catalana". El problema de la inseguretat que va sorgir té el seu efecte, això és evident", ha assegurat Van Bonzel.

En una entrevista a Efe, l'ambaixador ha expressat la seva satisfacció pel fet que Amsterdam fos l'escollida, encara que ha lamentat que el procés hagi eclipsat les possibilitats de Barcelona d'acollir l'EMA. Tot i això, ha confiat que segurament la capital catalana tornarà a tenir l'opció de ser seu europea en el futur.

Referint-se a l'EMA, ha explicat que "una agència d'aquesta entitat, el que vol és una seu a llarg termini. Busca una situació política estable". Van Bonzel també ha explicat que "quan es torni a una situació normal a Catalunya, Barcelona serà una excel·lent seu per a qualsevol empresa o qualsevol agència pública".

D'altra banda, l'ambaixador dels Països Baixos a Espanya també ha reconegut que la sortida del Regne Unit de la UE, a causa del Brèxit, serà "un desastre" per al bloc comunitari el 2019, i concretament per al seu país.