Els atemptats de l'agost de 2017 van sacsejar Catalunya més enllà de Barcelona. I és que, si bé els fets més greus van tenir lloc a la capital catalana, amb un total de 14 morts i la fatídica imatge de la furgoneta a la Rambla, l'altre indret que també va rebre un atac va ser Cambrils. La matinada del 18 d'agost, només unes hores després dels fets a Barcelona, la ciutat del Baix Camp veia com un grup de joves membres de la cèl·lula terrorista conduïen un cotxe fins a la rotonda del Club Nàutic, on envestien un cotxe patrulla dels Mossos d'Esquadra, i un d'ells en sortia per matar una dona de 67 anys de Saragossa amb un ganivet. Ell i els seus companys serien ràpidament abatuts pels agents.
Aquest dijous, un dia després de la commemoració que va tenir lloc a la Rambla de Barcelona, Cambrils també ha volgut participar en l'homenatge a les víctimes dels atemptats. Al lloc dels fets, familiars, representants de les institucions, cossos de seguretat i emergència, i veïns s'han congregat en un acte solemne que ha durat uns 25 minuts i ha comptat amb els parlaments de l'alcalde Oliver Klein.
Tot plegat ha començat amb un minut de silenci que s'ha celebrat de manera escrupolosa, sense cap interrupció com va passar ahir a Barcelona. També hi ha hagut una interpretació del Cant dels Ocells a càrrec de dos violoncel·listes. Posteriorment, representants polítics, cossos de seguretat, serveis d'emergències, col·lectius que van col·laborar aquella nit i membres de diferents comunitats religioses han fet una ofrena floral al Memorial per la Pau. Finalment, tres infants han deixat anar uns globus blancs en senyal de desig de pau mentre els músics interpretaven l'Himne d'Europa. En acabar, tothom qui ho ha volgut ha pogut col·locar flors blanques al memorial.
L'Ajuntament de Cambrils ha fet un manifest en el qual es recorda que el 18 d'agost del 2017 els cambrilencs van ser "colpejats durament per la violència irracional", que va transformar la calma del passeig Marítim "en l'escenari de la irracionalitat més gran a la que el fanatisme d'unes persones pot conduir". El text, que intercala el català i el castellà, apunta que cinc anys després "el record d'aquelles hores continua molt viu". "Un record trist, però serè. Sense rancúnia però sense oblit", s'indica. El manifest s'adreça a tota la ciutadania del municipi i a les famílies que ho van "perdre tot". I de cara al futur, es demana optimisme i confiança per "respectar els altres, tolerar les diferències i creure en la diversitat", elements bàsics per a la pau, però que també "ajuden a assolir la felicitat individual i col·lectiva".