El president Quim Torra, el president Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, han encapçalat aquest dijous a la tarda un acte d'homenatge a Heribert Barrera, en el qual s'ha rememorat la trajectòria política, científica i ideològica de la seva figura.
Torra ha qualificat Barrera com un "baluard" i un "refugi davant de tantes renúncies i decepcions" en un discurs fortament marcat per l'actualitat política. L'expresident de la Generalitat ha reivindicat que "si som on som", en referència al creixement de l'independentisme dels darrers 10 anys, "és gràcies a persones com Barrera".
En aquesta línia, Torra ha posat d'exemple que l'expresident del Parlament "no va mercadejar mai amb els seus vots" i que, per aquest motiu, va votar en contra de la Constitució espanyola, "que negava l'autodeterminació a Catalunya".
Així doncs, i citant Barrera amb el seu famós 'tenim pressa', Torra ha carregat contra els dos anys de marge que les forces independentistes han acordat donar a la taula de diàleg amb l'Estat. "No tenim temps a perdre. Ho vam veure ahir amb l'aeroport i demà ho veurem amb qualsevol altra cosa", ha indicat.
Torra ha al·legat, doncs, la via que hauria d'assumir, al seu entendre, el moviment independentista: la unilateralitat. I és que tot i que no l'ha mencionada explícitament, l'expresident ha posat d'exemple el referèndum de Kosovo i la sentència emesa per la Cort Internacional de Justícia reconeixent la seva DUI.
Missatge de Puigdemont i Borràs
Puigdemont i Borràs han intervingut a l'acte a través de dos vídeos gravats des de Brussel·les, on aquesta mateixa tarda se celebrava un acte institucional amb motiu de la Diada a la Delegació del Govern. Puigdemont ha afirmat que Barrera "és un referent de l'actitud que hem de tenir davant la història de Catalunya i el seu futur". També ha dit que l'expresident del Parlament sempre va demostrar que "per damunt dels partits hi ha el país".
Per la seva banda, Borràs ha reivindicat la figura de Barrera, de qui ha dit que "pocs com ell encarnen la lluita per aconseguir la independència i contra la barbàrie que representa el feixisme". Borràs també ha rememorat la seva tasca cultural, intel·lectual i el seu valor com a voluntari a la Guerra Civil. Per últim, ha recordat que la carta que Barrera va rebre des de l'exili de part del darrer president de la Cambra, Francesc Farreras, continua passant de president a president.
Barrera i la independència
A l'acte també hi han intervingut Carme Carmona, presidenta de l’Associació d’Amics d’Heribert Barrera, qui ha blasmat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per haver-li retirat la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona. Després de fer un repàs de la seva trajectòria política i ideològica, Carmona ha afirmat que Barrera hagués tirat endavant amb la declaració d'independència del 27-O.
Agustí Barrera, que va ser redactor de la secció de ciències de la Gran Enciclopèdia Catalana, ha destacat el "compromís polític antifeixista" de Barrera que va demostrar unint-se a la resistència contra els nazis a França. També ha apuntat que "si la majoria de polítics institucionals s'haguessin regit pels principis ètics de Barrera, faria anys que seríem independents".
Per últim, la presidenta de l'Ateneu Barcelonès, Isona Passola, també ha deixat un missatge gravat en el qual ha lloat la fermesa independentista de Barrera en una època difícil com va ser la de la Transició i ha carregat contra la "ignorància" d'aquells que el van acusar de racista.