Prioritat o obligació? Aquest és el punt que cal matisar sobre el teletreball a Catalunya. D'una banda, el conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha assegurat que "el treball a distància és obligatori per totes les empreses que puguin fer-ne, tant públiques com privades". En una entrevista a RAC1, ha explicat que en el marc de les resolucions de Salut, les empreses han de permetre als empleats treballar a distància. Si no ho fan, s’exposen a sancions.
Si no és possible el teletreball, s'ha de justificar amb un certificat emès per la mateixa empresa. A més, les sancions són d'àmbit econòmic: "Pot haver-hi sanció per l'empresa que no permeti el teletreball, igual que pot ser sancionable un restaurant que obri o serveixi a domicili més enllà de les 22h."
Missatge diferent al de Budó
No fa ni 24 hores, des del mateix Govern, la portaveu Meritxell Budó, assegurava que amb l'actual decret d'estat d'alarma el Govern no pot decretar l'obligatorietat del teletreball, ni decidir unilateralment alguna mesura que tingui en compte algun confinament domiciliari. En aquests casos, segons ha afegit, es necessita el permís del TSJC o del govern espanyol.
També cal anomenar el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que situa el teletreball com una "recomanació". Aquest xoc d'interpretacions també s'ha viscut anteriorment en altres situacions. A tall d'exemple, el toc de queda. Abans que el Procicat decretés l'horari d'inici definitiu, la consellera de Salut Alba Vergés apostava per les 22h i la portaveu Budó no tancava la porta a l'horari de les 23h.
El Consell de Relacions Laborals
En paral·lel, el Consell de Relacions Laborals (CRL) ha aprovat una declaració que recorda a empreses i treballadors la prioritat de fer teletreball amb l'objectiu de limitar la mobilitat de les persones per frenar els contagis de Covid-19, d'acord amb les resolucions de les autoritats sanitàries.
El CRL, organisme dependent del Departament de Treball de la Generalitat del conseller, ha assenyalat que en aquells casos en què el treball a distància no sigui possible, s'han d'implantar d'altres mesures, com horaris d'entrada i sortida escalonats, flexibilitat horària o similars perquè s'evitin les hores punta del transport públic. La prioritat s'ha d'entendre com una imposició?
El Consell també proposa adoptar, preferentment i temporal, mesures de flexibilitat interna negociades entre l'empresa i la representació legal o sindical dels treballadors pel que fa a possibles modificacions de la jornada.
En cas d'haver-hi raons justificades, i sempre tenint en compte les premisses de l'acord, la temporalitat i l'equilibri, es proposen mesures com ajustos de la producció, acordar borses horàries per flexibilitzar i adaptar la situació a les necessitats productives possibles, adaptacions del calendari laboral o programació o reprogramació d'activitats formatives.
Què diu la llei?
Més enllà d'aquesta consideració també cal veure què diu la nova llei del teletreball estatal. I concreta que el treball a distància es considerarà de caràcter regular si arriba a com a mínim el 30% de la jornada o el percentatge proporcional equivalent en funció de la durada del contracte de treball, en un període de referència de tres mesos.
El desenvolupament de la feina a distància haurà de ser sufragat o compensat per l'empresa i no podrà suposar l'assumpció per part del treballador de les despeses relacionades amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de la seva activitat laboral. Els convenis o acords col·lectius poden establir el mecanisme per determinar.